Jenny May plaģiātismā apvainotā Eirovīzijas kandidātdziesma izdzēsta no Youtube – viss norāda uz autortiesību pārkāpumiem

Latvijas dziedātājas Jenny May plaģiātismā apvainotā dziesma ir izdzēsta no YouTube vietnes, pie tam norādes par dziesmas izņemšanu liecina, ka iemesls saistīts ar autortiesību problēmām.

Teju visi Latvijas mediji jau vēstīja, ka sākoties cīņai par to, kurš pārstāvēs Latviju ”Eirovīzijā”, kas šogad notiks Portugālē, uzvirmoja runas par to, ka viena no pretendentēm, dziedātāja Jenny May, konkursā iesniegusi plaģiātu. Pēc ziņas, ka viena no dziesmām, kura pretendē uz iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijā, ir Jenny May ”Soledad”, internetā sākās varena šūmēšanās – daudziem šķita, ka hits pārāk atgādina Pasaules līmeņa vasaras grāvēju – Luisa Fonsi “Despacito”.

Sarunā ar medijiem dziedātāja tobrīd gan nekādu satraukumu nepauda – tieši otrādi, viņa izteica prieku, ka ap dziesmu sacelts šāds troksnis un tai jau ir milzīgs skatījumu skaits YouTube. Viņa arī skaidroja, ka līdzīgo skanējumu rada tas, ka abas dziesmas radītas uz regetona ritma bāzes, kas ir Spānijā populāra ballīšu mūzika – šādu dziesmu esot tūkstošiem.

Tomēr tagad Jenny May dziesma ir izņemta no Youtube. Visas pazīmes liecina, ka to veikuši paši Youtube pārstāvji. Adresē, kur agrāk atradās Jenny May dziemsa, tagad klips ir nepieejams un uzrakstīts paziņojums: “Ar šo videoklipu saistītā YouTube konta darbība tika pārtraukta, jo no trešajām pusēm tika saņemti vairāki paziņojumi par autortiesību pārkāpumiem.”

Parasti Youtube bloķē lietotāju kontus par nopietniem autortiesību pārkāpumiem, kas nozīmē, ka Latvijas dziedātājas dziesma tik ļoti atgādinājusi slaveno Despacito, ka tas bija pietiekams iemesls, lai dziesmu no Youtube izdzēstu, bet kontu bloķētu.

Šobrīd nav skaidrs, ko tas nozīmē konkrētajai dziesmai Latvijas Eirovīzijas atlases konkursa kontekstā, tomērr ir grūti iedomāties, ka konkursa rīkotāji uz to tā vienkārši pievērs acis. Apšaubāmi, ka arī pati Latvijas dziedātāja vēl arvien troksni ap plaģiātismā apvainoto dziesmu uztver tik mierīgi.

Tiesa, dziesma vēl arvien ir atrodama Latvijas Eirovīzijas Youtube kanālā, kur tā, vismaz pagaidām (šī raksta tapšanas brīdī) nav nobloķēta:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment