Kā depresija atšķiras vīriešiem un sievietēm?

Depresija var tevi piemeklēt jebkurā vecumā un jebkurā dzīves brīdī, pie tam- vairākkārt. Tu nevari to vienreiz izslimot un pēc tam kļūt imūns pret to. Šī slimība mēdz ilgt no pāris mēnešiem, līdz vairākiem gadiem. Tas ir atkarīgs no depresijas formas un intensitātes, kā arī no ārstēšanas.

Depresija nav vienkārši skumjas vai sēras, bet tā ir intereses zaudēšana par dzīvi, dzīvīguma neesamība.

Sieviešu depresija:

Ir labi zināms, ka hormoni nosaka emociju un garastāvokļa svārstības, arī depresijā tie spēlē lielu lomu. Vieglas depresijas pazīmes parādās sievietei, kad tā piedzīvo hormonālās izmaiņas ķermenī. Tas biežāk ir sastopams ovulācijas, mēnešreižu, grūtniecības laikā, kā arī pēc dzemdībām un menopauzes laikā. Visbiežāk depresija ir sastopama sievietēm vecumā no 40- 59 gadiem.

Sievietes biežāk meklē palīdzību, kad viņas izjūt depresīvas domas vai jūtas nomāktas. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc depresija sievietēm tiek konstatēta biežāk nekā vīriešiem. Sievietes biežāk lieto izrakstītos antidepresantus. Bet vēl joprojām nav pilnīgi atklāts, kāpēc sievietes depresiju piedzīvo biežāk nekā vīrieši.

Vīriešu depresija:

Vīrieši izjūt tādas pašas sajūtas depresijas laikā kā sievietes- slikts garastāvoklis, skumjas, nomāktība, zūd interese par dzīvi un apkārt notiekošo. Bet atšķirībā no sievietēm, vīrieši mēdz piedzīvot depresiju bez skumjām un nepamatotu agresivitāti. Vīrieši nemēdz runāt vai atklāties par savu depresiju. Viņi to mēģina noslēpt vai nedomāt par to, aprokot sevi darbu kaudzē vai pastiprināti aizraujoties ar kādu hobiju.

Tam var pievienoties tāds simptoms kā viegla nokaitināmība un vardarbība. Kā arī, vecā labā, bēdu slīcināšana glāzē arī tiek piekopta biežāk. Vīrieši īsti nemeklē mediķu palīdzību, tāpēc viņi dzīvo ar šo neārstēto depresiju visu mūžu. Ārsti uzskata, ka tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc vīrieši biežāk nekā sievietes izvēlas aiziet no dzīves pašnāvības ceļā. Šāda statistikas proporcija ir visā pasaulē.

Avots: foxnews.com

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Olita Niedrite</cite>

    Kas tad visiem rada depresiju- tikai paši cilvēki viens otram to rada ar savu uzvedību. Kļūstiet visi cilvēcīgi un depresija izzudīs kā parādība!

Leave a Comment