Kad sākas kaķa vecumdienas un kā atvieglot dzīvi savam mīlulim?

Kādā vecumā kaķis kļūst vecs? Kā noteikt, vai jūsu mājdzīvnieks ir sasniedzis vecumu? Kā aizsargāt savu mājdzīvnieku. Šajā rakstā mēs apskatīsim tēmu par kaķu novecošanos.

Cik ilgi dzīvo kaķi?

Jāpiebilst, ka katru gadu kaķi mājās dzīvo arvien ilgāk. Pēdējā laikā šī pozitīvā tendence ir pieņēmusies spēkā.

Ielu dzīvnieki ir pakļauti lielām briesmām, kas ievērojami samazina viņu dzīves ilgumu.

Kopumā 12-17 gadi ir normāls mājas kaķa paredzamais dzīves ilgums.

Kad kaķim sākas vecums?

Par vecu vai vecu kaķi var uzskatīt, kad tas ir sasniedzis 7-9 gadu vecumu.

Līdz ar vecumu par novecošanos liecina izmaiņas dzīvnieka uzvedībā un stāvoklī.

Kaķi neapšaubāmi zina, kā piesaistīt uzmanību un iegūt pienākošās pieķeršanās un apskāvienu minūtes. Neskatoties uz to, līdz ar vecumu ir vērts rūpīgāk uzraudzīt mājdzīvnieka stāvokli. Pēc kaķa uzvedības var saprast, vai ar to notiek nopietnas izmaiņas, un dažas pazīmes var būt nopietnu slimību simptomi.

7 novecojoša kaķa pazīmes:

1. Miega problēmas

Tā ir vai nu par maz, vai par daudz. Pat ņemot vērā aktivitātes samazināšanos, kas raksturīga vecākiem indivīdiem, pastāvīgs bezmiegs vai miegainība veselīgam mājdzīvniekam nav norma.

2. Stupors

Kad kaķis kļūst neizpratnē par standarta ikdienas darbībām un parastiem priekšmetiem. Piemēram, ir grūti orientēties pazīstamā vidē – viņš neizpratnē meklē savu gultu vai bļodu. Kognitīvās problēmas bieži pavada ar vecumu saistītas izmaiņas ne tikai cilvēkiem, bet arī dzīvniekiem.

3. Kustību aizkavēšanās

Jūsu kaķim kļūst grūti kāpt pa kāpnēm, uzlēkt uz dīvāna vai izmantot tualeti. Šādas kustības grūtības var izraisīt artrīts, kas bieži sastopams vecākiem mājdzīvniekiem.

4. Izmaiņas izskatā

Blāvai, nekoptai kažokādai var būt divi iemesli: uzturvielu trūkums uzturā un mājdzīvnieka nespēja parūpēties par sevi.

Artrīta vai zobu problēmu dēļ kaķim var būt grūti un sāpīgi laizīt kažoku.

5. Izmaiņas uzvedībā

Kaķiem novecojot, viņi ne vienmēr var sevi kontrolēt. Piespiedu apmeklējums tualetē, nervozitāte vai nevēlēšanās sazināties ar cilvēku bieži vien ir pamatoti iemesli un var būt nopietnas slimības simptomi.

6. Svara lēcieni

Pēkšņs svara zudums vai pieaugums vienmēr ir modināšanas zvans kaķa īpašniekam.

Lasi vēl: “Mums būs jānes naudas maisi”: eksperte nosauca tos, kuriem 2023. gada decembrī jāgaida svarīgas ziņas – viņi kļūs bagāti

Svara zudums var būt nieru darbības traucējumu vai diabēta rezultāts. Liekā svara iegūšana var būt atkarīga no pārēšanās. Īpaša uzmanība jāpievērš vecāka gadagājuma mājdzīvnieka uzturam. Ar vecumu samazinās nepieciešamās ikdienas kaloriju patēriņš, mainās arī dzīvnieka vajadzības, tāpēc ir svarīgi pārslēgt savu mīluli uz īpašu barību.

 

Šķir otru lapu, lai turpinātu lasīt…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment