Kādēļ daži cilvēki kļūst atlētiskāki nekā pārējie?

Ja tu apmeklē kopīgās nodarbības sporta zālē, tad tavā grupā noteikti ir kāds cilvēks, kurš šķietami progresē daudz straujāk, nekā pārējie. Kur slēpjas tā sāls?

Zinātne atzīst, ka, nepārsteidzoši, savu daļu dod ģenētika. Fiziskās spējas un fizisko aktivitāšu iedarbība uz ķermeni daļēji ir nodota ģimenē ar gēniem. Gēni dažādi reaģē uz vienām un tām pašām fiziskajām aktivitātēm.

Tika veikts pētījums ar divām žurku grupām. Vienām bija konkrēts gēnu kopums, kurš varētu uzlabot treniņu rezultātus, bet otrai žurku grupai tādu nebija. Pirmās grupas žurkas, kļuva daudz izturīgākas un veselīgākas pēc 3 nedēļu skriešanas treniņiem, kamēr otra grupa, pēc tādu pašu treniņu daudzuma mazliet uzlaboja savu sirdsdarbību, nekļūstot ātrākas vai spēcīgākas.

Tika sekots līdzi arī šo divu grupu attīstībai, cik garākas distances tās spēja pieveikt. Tā laikā tika atklāts arī interesants fakts, ka žurku tēviņi, kuri bija spēcīgāki un izturīgāki, izvēlējās kopoties ar žurku mātītēm, kuras arī bija kļuvušas izturīgākas un spēcīgākas.

Ir atklāts arī tas, ka šādām divām žurku grupām ir dažāda sirds reakcija un treniņiem. Grupai, kura varēja attīstīt ātrumu un izturību 2 mēnešu laikā, pat par 40%, sirds sāka pielāgoties pie slodzes un sāka darboties kā “atlēta sirds”. Savukārt, otrās grupas žurku sirdis palika nemainīgas. Tādā veidā pat pavārdzinot ķermeni, kad tas nodarbojās ar fiziskām aktivitātēm.

Tomēr, jāatgādina, ka pētījums tika veikts uz žurkām, kas nenozīmē, ka cilvēku gēni darbojas identiski. Zinātne ir šo atklājumu sākumstadijā, bet hipotēzes ir izvirzītas, atliek tās tikai pārbaudīt!

Avots: well.blogs.nytimes.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment