Ķīnas skolā ieviesta “atzīmju banka”, no kuras var aizņemties atzīmes eksāmenu nokārtošanai

Mei Honga, fizikas skolotāja Nandžingas 1. vidusskolā, skaidro, ka atzīmju banka izveidota, lai dotu skolēniem otro iespēju. “59 punkti no 60 nemaz neatšķiras,” viņa skaidro izdevumam “Yangtze Evening Post”. [Lai arī 59 punktu iegūšanas gadījumā skolēns nav nokārtojis eksāmenu, bet 60 punktu iegūšanas gadījumā pārbaudes darbs ir veiksmīgi nokārtots]. Šāda punktu sistēma smagi iedragā skolēnu psihi. Tā vietā, lai izgāztos eksāmenā, skolēns tagad var aizņemties vienu punktu, kas nepieciešams tā nokārtošanai, ja vien viņš piekrīt aizņēmumu atdot ar papildus procentiem.

grade-bank-china2-600x448

“Pirms semestra noslēguma eksāmeniem biju slima, tādēļ palaidu garām vairākas ģeogrāfijas stundas,” stāsta skolniece vārdā Šū. “Es izgāzos eksāmenā, tādēļ esmu priecīga, ka ar atzīmju bankas palīdzību varu to labot,” viņa papildina.

“Atzīmju banka” ir pilotsistēma, kas ieviesta 2016. gada novembrī un šobrīd tā ir pieejama tikai šīs skolas 10. klases skolēniem ar paaugstinātas grūtības mācību novirzienu . No 49 klasē esošajiem skolēniem 13 jau izmantojuši atzīmju bankas pakalpojumus. Kans Huangs, skolas direktors, skaidro žurnālistiem, ka viņam svarīgākais mācību procesā ir skolēnu izaugsme, nevis sekmes nogurdinošajos eksāmenos. Viņš sūdzas par to, ka mūsdienu sistēma pārlieku lielu uzsvaru uzliek tieši uz sekmēm eksāmenos. Ķīnā skolēna likteni var izšķirt tik vien kā viens vienīgs eksāmens.

“Eksāmenam būtu jābūt kā atskaites punktam attiecībā uz izaugsmi, nevis paņēmienam, ar kura palīdzību sagādāt skolēniem liekas galvassāpes,” direktors skaidro.

Lasi vēl: Skolotāji atklāj dīvainākos jautājumus, kādus uzdevuši skolēni: var pārsmieties!

grade-bank-china3-600x403

Lai arī “atzīmju banka” tiek uzskatīta par veiksmīgu jauninājumu, ne visi atbalsta tās ieviešanu. Izglītības eksperts Ksiongs Bingdžī uzskata, ka “aizdevumu” sistēma nav piemērota eksāmeniem, tomēr viņš atzīst, ka tā mazina skolēnu izjusto spriedzi, jo viņi zina, ka var līdzsvarot situāciju, labāk nokārtojot nākamos pārbaudes darbus. Citi uzskata, ka šādas sistēmas ieviešana skolēnus padarīs pārāk slinkus.

Interesanti, ka “atzīmju bankas” izstrādātāji ir banku darbības speciālisti. Kans Huangs atklāja, ka Nandžingas skola uzaicināja banku sektorā strādājošos bērnu vecākus, lai viņi nāktu klajā ar ideālu “aizdevuma sistēmu”.

Avots: odditycentral.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment