Latvijas himnas maiņa: Beidzot atklāta tā dziesma, kas varētu kļūt par valsts himnu

Ir sasniegts nepieciešamais skaits Latvijas iedzīvotāju balsu, lai Saeima izvērtētu un pieņemtu priekšlikumu mainīt Latvijas valsts himnu.

Kārlis Baumanis (1835-1905) ir autors gan vārdiem, gan mūzikai dziesmai “Dievs, svētī Latviju”, kas kalpo kā Latvijas Republikas valsts himna. Šī dziesma ir bijusi Latvijas himna vairākus gadus.

Kora skaņdarbs “Dievs, svētī Latviju” tika sacerēts īpaši 1873. gada Dziesmu svētkiem. Sākotnēji Kārlis Baumanis komponēja to 1872. gadā ar vārdiem krievu valodā, taču šī versija nekad atskaņota.

Dziesmas “Dievs, svētī Latviju” atskaņojums tika pirmoreiz izpildīts 1873. gada 26. jūnijā, Dziesmu svētku atklāšanas ceremonijā Rīgas Latviešu biedrības namā. Šī bija 1. Vispārējo latviešu Dziesmu svētku atklāšanas ceremonija.

Lai gan dziesma “Dievs, svētī Latviju” tika izpildīta pirmo reizi Dziesmu svētku atklāšanas ceremonijā 1873. gadā, tās dziedāšana tika aizliegta sakarā ar cenzūras ierobežojumiem.

Pirmo reizi šī dziesma tika publicēta Kārļa Baumaņa dziesmu krājumā “Austra” 1874. gadā, tūlīt pēc Pirmo latviešu dziedāšanas svētku noslēguma. Tomēr vēlākā krājuma “Līgo”, kurā iekļauta arī šī dziesma, tika konfiscēta Krievijas valdības iestāžu dēļ.

Nesen tika uzsākta iniciatīva, kuras mērķis ir mainīt Latvijas valsts himnu. Vietnē “ManaBalss” ir savākti vismaz piektdaļa no nepieciešamajiem parakstiem, lai Saeima varētu izskatīt priekšlikumu par citu latviešu dziesmu noteikšanu par Latvijas valsts himnu.

Kādu dziesmu iniciatīvas autori ir izvēlējušies par nākošo Latvijas valsts himnu?

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment