Ārprāts! Uzmini, ko tuvākā nākotnē, kā šausmu filmā, varēs izdarīt ar cilvēka galvu?

Runa ir par cilvēku galvas pārstādīšanu. Tas varētu būt ļoti noderīgi cilvēkiem, kuriem ir invaliditāte, smagas fiziskās nepilnības vai vēzis. Šovasar ir paredzēta ārstu konference par šī projekta īstenošanu jau 2017. gadā.

Ārsts, Sergio Canavero, radīja šo ideju jau 2013. gadā un uzskata, ka lielākās problēmas ar operācijas veikšanu, ir atrisinātas un tas ir reāli izdarāms. Ir jāpanāk tas, ka muguras smadzenes saaug ar jauno galvu un jaunā imūnsistēma to neatgrūstu.

Sākumā ir jāatvēsina jaunā ķermeņa saņēmēja galva un donora viss ķermenis, lai pagarinātu laiku, kad šūnas var izdzīvot bez skābekļa. Audi ap kaklu tiktu sadalīti un galvenie asinsvadi savienoti ar caurulītēm. Muguras smadzenes uzmanīgi atdalītas, pirms galvas pievienošanas jaunajam ķermenim. Muguras smadzeņu gali tiktu savienoti ar ķīmiju- polietilēnglikolu.

Pēc šīs procedūras cilvēkam izraisa komu, plānotais dzīšanas laiks komā aptuveni 4 nedēļas. Ārsts apgalvo, ka cilvēks pamostos ar to pašu balsi, justu savu seju, varētu to pakustināt un cilvēks iemācītos staigāt viena gada laikā. Jau pāris cilvēki ir brīvprātīgi pieteikušies uz šo procedūru, lai iegūtu jaunu ķermeni.

Kritiķi uzskata, ka tā ir “tīrākā fantāzija”. Tomēr nu jau ir pagājuši tikai 40 gadi kopš tika veikta galvas transplantācija pērtiķim. Šāda tipa operācija Ķīnā arī bija veiksmīgi veikta pelei, kura pēc tam spēja pilnvērtīgi dzīvot.

Avots: mirror.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment