Mājokļu īpašniekiem jaunas nodevas par elektroinstalāciju

Papildus jau apzinātajām jaunajām prasībām, ko mājokļu īpašniekiem paredz papildinātie Ugunsdrošības noteikumi (tvaika nosūcēja atsevišķs izvads, dūmu detektori), privātmāju un atsevišķu dzīvokļu īpašniekiem reizi 10 gados jāpārbauda elektroinstalācija, ko drīkst veikt tikai sertificēts elektriķis un kas tam jāapstiprina ar pārbaudes aktu, raksta la.lv portāls praktiski.lv.

Ugunsdzēsēji baida ar naudas sodu fiziskajām personām no trīsdesmit līdz divsimt astoņdesmit eiro, elektriķi – ar traumām, piemēram, nosišanos ar strāvu vannā, pretī piedāvājot drošību par 1,5 līdz 2 EUR/m2.

Turpretim apdrošinātāji mierina, ka, slēdzot apdrošināšanas līgumu, minēto Ugunsdrošības noteikumu punktu ņems vērā tikai juridiskām personām, bet par elektroinstalācijas izraisītām nelaimēm mājokļu īpašniekiem atlīdzinās, ja vien nesaskatīs ļaunprātīgu nolaidību. Cik izmaksās šī jaunā elektroinstalācijas nodeva?

“Gribēju parunāt par jautājumu, kas skar, manuprāt, pilnīgi visu iedzīvotāju maciņus,” “LA” rak­sta jelgavniece Irīna Trence. Proti, nesen Ministru kabinetā pieņemti jaunie Ugunsdrošības noteikumi, kas privātmāju un atsevišķu dzīvokļu īpašniekiem paredz reizi 10 gados veikt sertificēta elektriķa elektroinstalācijas pārbaudi, kas jāapstiprina ar pārbaudes aktu.

“Pirmkārt, kur lai ņem šādu sertificētu elektriķi? Otrkārt, kādas ir objektīvās cenas? Man ir informācija, ka privātmājām elektriķi sniedz tādus pakalpojumus par 120–240 eiro. Labi, mans dzīvoklis ir mazs, bet vienalga esmu piespiesta gan meklēt speciālistu, gan pati kavēt darbu, jo savukārt speciālists nāks darba laikā, treškārt, maksāt vismaz dažus desmitus eiro, varbūt pat visus simts. Man ir aizdomas, ka paši elektriķi nezina, cik prasīt, ja jau tādas lielas pakalpojumu svārstību cenas. Skaidrs, ka daudzi, visvairāk jau pensionāri, nepildīs šos noteikumus. Nezinu arī, kādi sodi dzīvokļu īpašniekiem paredzēti, ja nav sertificēta elektriķa pārbaudes akta,” raizējas jelgavniece.

Bet vislielākais uztraukums Trences kundzei ir ne jau par sodiem, bet par apdrošināšanu: “Esmu hipotekārā kredīta ņēmēja, mans dzīvoklis ir apdrošināts. Tagad, pēc jauno noteikumu pieņemšanas, ja man šādas pārbaudes nav un ja kas notiek, apdrošinātājs var neizmaksāt atlīdzību. Jo viņu noteikumos rakstīts, ka apdrošinājuma ņēmējam jāpilda likumi, šajā gadījumā konkrētie MK noteikumi. Man nekas cits neatliks kā kaut vai “ss.lv” sludinājumos sameklēt sertificētu elektriķi.”

Šķir otru lapu, lai uzzinātu vairāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment