Marta Meisone – sieviete, kura 60 gadus dzīvoja kapsulā

Mēs visi reizēm mēdzam būt neapmierināti ar savu dzīvi un nereti uzskatām, ka liktenis pret mums ir netaisnīgs. Bet tādos brīžos ir vērts atcerēties, ka pasaulē ir cilvēki, kuriem dzīve ir sagatavojusi sāpes un izmisumu, bet viņi nav padevušies un izbauda katru atvēlēto mirkli.

Tāds cilvēks bija Marta Meisone, kura 60 gadus atradās kapsulā, bet par spīti tam nezaudēja dzīves garu.

Marta Meisone piedzima 1937. gadā un līdz 11 gadu vecumam nekādā veidā neatšķīrās no citām amerikāņu meitenēm. Viņa spēlējās ar bērniem, gāja uz skolu un palīdzēja mammai mājas darbos. Bet 1948. gadā Meisonu ģimenes mājā notika nelaime – vispirms no poliomielīta nomira Martas vecākais brālis, bet pēc tam saslima arī pati meitene.

Meitene izdzīvoja, bet slimība viņu piekala pie gultas un padarīja par absolūti bezpalīdzīgu invalīdi. Vien mēneša laikā Martas muskuļi atrofējās un viņa pazaudēja spēju staigāt. Drīz vien viņas stāvokli pasliktināja arī tas, ka viņa zaudēja spēju patstāvīgi elpot.

Lasi arī: Jaunā skaistule no “Zilās lagūnas”. Kā pēc 40 gadiem izskatās romantiskās filmas varone

Martu Meisoni nekavējoties nogādāja klīnikā, kur viņu ievietoja kapsulu aparātā, kas nodrošina elpošanu. Tas tika panākts, mainot spiedienu ierīces iekšējā tilpumā, kurā tika ievietots viss meitenes ķermenis, izņemot galvu.

Ārsts brīdināja Martas māti, ka meita kapsulā varēs nodzīvot ne vairāk par gadu, bet viss sanāca savādāk. Šajā aparātā gluži kā noburta Marta nodzīvoja 61 gadu.

Pateicoties sarežģītajai iekārtai, kas kļuva par viņas ķermeni, kā arī gādīgajiem vecākiem un lojālajiem draugiem, Marta turpināja dzīvot par spīti visam un centās nekādā ziņā neatšķirties no parastiem cilvēkiem. Viņa ne tikai pabeidza vidusskolu ar izcilām atzīmēm, bet arī saņēma diplomus no divām prestižām universitātēm.

Marta Meisone sev izvēlējās žurnālista profesiju un ieguva darbu vienā no vietējiem laikrakstiem. Sākumā māte palīdzēja imobilizētai meitai, pierakstot Martas diktētos rakstus.

Pēc datoru parādīšanās darbs tika automatizēts – programma atpazina runu un pārtulkoja to tekstā. Martai Meisonei bija acīmredzams žurnālista talants, un viņas raksti bija populāri, dažreiz pat vairāk nekā viņas kolēģu raksti.

 

Šķir otru lapu, lai redzētu FOTO no Martas ikdienas

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment