Mute nejauki smako. Kas vainīgs, kā novērst?

zobi1

 

Vai slimojat?

Sliktu elpu var izprovocēt arī hroniska angīna vai faringīts. Iekaisušajos rīkles limfmezglos (mandelēs) veidojas īpaši korķi, kas ir strutu sabiezējumi. Par sliktas elpas cēloni var būt arī citas slimības: tonsilīts, sinusīts, haimorīts, plaušu un traheju kaites, kuņģa-zarnu trakta slimības, nieru mazspēja, vēzis, tuberkuloze – praktiski jebkurš infekcijas perēklis organismā.

Lasi vēl: Kādēļ tev ir slikta elpa un kā no tās atbrīvoties?

Vainojami medikamenti

Sliktu elpu var izraisīt arī daži medikamenti. Tas notiek tāpēc, ka zāļu aktīvās vielas mazina siekalu izdalīšanos, kas, protams, patīk baktērijām, un tās sāk aktīvi vairoties. Šāda blakne var būt antidepresantiem, trankvilizatoriem (nomierinošajiem) un urīndzenošajiem līdzekļiem.

Ko darīt?

Lai slikto elpu novērstu, nāksies papūlēties. Pirmām kārtām – noteikt tās cēloni. Ja vainojama smēķēšana, tā jāatmet vai vismaz būtiski jāierobežo. Ja ir bojāti zobi, jādodas pie stomatologa – ārsts novērsīs bojājumus un paskaidros, kā pareizi kopt smaganas. Vēl viņš noteikti ieteiks regulāri divas reizes dienā tīrīt zobus, izmantojot ne tikai zobu suku, bet arī diegu. Vakarā pirms gulētiešanas zobi jātīra obligāti. Ja ir aizdomas, ka pie vainas ir gremošanas sistēma vai kāds cits nevesels orgāns, jāapmeklē attiecīgais speciālists, kaite jāatklāj un jāizārstē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment