Nekad nespētu ko tādu iedomāties! Kā pareizi uzglabāt cukuru un kāds ir produkta derīguma termiņš

Daudzi cilvēki uzskata, ka granulētajam cukuram nav derīguma termiņa un ka tas var stāvēt tik ilgi, cik vien vēlamies, nezaudējot savas īpašības. Bet tā nebūt nav.

Patiesībā produkts var ilgi nesabojāties, taču tam ir noteikts derīguma termiņš. Tomēr jāatceras arī tas, ka cukurs jāuzglabā stingri noteiktos apstākļos, bez tam tas var sabojāties dažu mēnešu laikā.

Visas šķirnes bez problēmām var uzglabāt vairākus gadus, ja ir ievēroti visi ieteikumi attiecībā uz temperatūru, mitrumu un iepakojumu. Skaidras prasības ir noteiktas katrai šķirnei atsevišķi.

Dažādu veidu cukura uzglabāšana

Attiecībā uz izejvielām, no kurām produkts ir izgatavots, praktiski nav atšķirību, jo pamatā vienmēr ir saharoze. Galvenā atšķirība ir izdalīšanās forma, no tās tieši atkarīgs cukura uzglabāšanas veids. Jāatceras daži svarīgi punkti, kas ir būtiski, uzglabājot produktus mājās.

Nerafinētu cukuru var lietot 4 gadus – šajā laikā tas garantēti saglabā savas īpašības.

Rafinēto cukuru nedrīkst uzglabāt krājumos ilgāk par 2 gadiem. Bet, ja uzglabājat to rūpnīcas iepakojumā, termiņš būs 4-5 gadi.

Pūdercukurs tiek uzglabāts daudz mazāk, to nav ieteicams uzglabāt ilgāk par pusotru gadu no izgatavošanas datuma.

Vanilīna cukura glabāšanas termiņš ir vēl īsāks – 1 gads. Tas ir saistīts ar to, ka pats vanilīns netiek ilgi uzglabāts.

Kā uzglabāt cukuru mājās

Mājās nav grūti pareizi uzglabāt cukuru, jo istabas temperatūra tam ir piemērota gandrīz ideāli. Visi turpmāk minētie ieteikumi ir aktuāli, ja produktu nepieciešams uzglabāt gadu vai ilgāk, un dažus mēnešus tas parasti nezaudē savas īpašības. Vienīgais izņēmums ir telpas ar augstu mitruma līmeni, kurās cukuru nevajadzētu atstāt pat uz pāris nedēļām.

Mitrumam nevajadzētu būt lielākam par 70 %. Tajā pašā laikā tas var būt ievērojami zemāks, tajā nav nekā slikta, bet nav atļauts pārsniegt maksimālo vērtību. Vēl viena svarīga nianse ir gaisa mitruma nemainīgums, tas nedrīkst ievērojami svārstīties pat pieļaujamajās robežās, jo tas slikti ietekmē saglabāšanu. Ideālā uzglabāšanas temperatūra ir no +20 līdz +25 °C. Jo stabilāki rādītāji, jo ilgāks glabāšanas laiks. Tie var mainīties, tas ir pieļaujams, bet labāk, lai temperatūras fons būtu pēc iespējas stabilāks un iespējamās izmaiņas būtu vienmērīgas, nevis krasas. Jebkuras temperatūras svārstības izraisa kondensāta veidošanos, kas ir ļoti nevēlama.

Svarīgi, lai telpa būtu vēdināma, jo bez normālas gaisa apmaiņas cukurs laika gaitā sāk bojāties. Piemēram, ja to glabāsiet hermētiskā polietilēna iepakojumā ilgāk nekā gadu, var parādīties nepatīkama sinepju smaka. Parasti dzīvokļos pietiek ar standarta ventilāciju, nav nepieciešams izveidot papildu gaisa apmaiņas sistēmu.

Lasi vēl: Krāsa, smarža un vēl 7 citi faktori, kas ietekmē jūsu automašīnas pārdošanas cenu

Neglabājiet cukuru bateriju un citu spēcīgi karsējamu elementu tuvumā. Temperatūras svārstību dēļ tas sāk sacietēt un izžūst, saīsinās derīguma termiņš, pasliktinās garšas īpašības.

Nenovietojiet blakus dārzeņiem, produktiem ar spēcīgu smaržu, kā arī visam, kas uzglabāšanas laikā var izdalīt mitrumu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Ja cukurs jau ir sācis salipt vai sacietējis, ir vērts to izmantot pēc iespējas ātrāk, ja tas vēl nav sabojājies. Nav grūti nodrošināt optimālus apstākļus mājās, jo temperatūra un mitrums parasti atbilst normām, un nav nepieciešams organizēt neko papildu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment