Paskaties, kāds ir bīstamākais koks pasaulē: jebkura tā daļa var tevi nogalināt

Apdraudēta suga

Mančinela koka augļi ir iesaukti par “mazajiem nāves āboliem”, un tas ir atrodams nelielā teritorijā starp Floridas dienvidu daļu un Dienvidamerikas kontinentu. Lai arī šī suga ir apdraudēta, tā pati apdraud citus.

Image-370

Kā to atpazīt

Ja nav izvietotas brīdinājuma zīmes, tad, iespējams, par saskarsmi ar šo koku vari uzzināt tad, kad jau ir par vēlu. Augļu garša ir salda, kas varbūt nedaudz aizēno rūgtās sekas, kas rodas pēc to nogaršošanas. Mančinela koks ir viens no indīgākajiem augiem pasaulē, un botānikas pazinēju vidū tas tiek dēvēts par visbīstamāko Mātes dabas dēlu.

Image-568

Neizturamas sāpes

Neskaitot vairākas stundas mokošā agonijā, nelielais auglis var būt arī nāvējošs. Radioloģe Nikola Striklenda 2000. gadā publicēja rakstu britu medicīnas žurnālā par savu pieredzi, apēdot indīgo augli.  Viņa raksturoja to kā saldu, taču drīz pēc tā apēšanas viņai un viņas draudzenei kļuva ļoti slikti. Viņas sajuta dīvainu, piparotu kņudoņu mutē, kas pārauga dedzināšanā un sajūta bija tāda, ka rīkle tiek plēsta uz pusēm. Drīz vien simptomi pastiprinājās tik tālu, ka viņas knapi spēja norīt ēdienu, jo sāpes bija neciešamas un likās, ka kaut kas ir aizsprostojis rīkli.

manchineel-poison-tree

Nāvējošs arī dzīvniekiem

Protams, ja auglis ir indīgs cilvēkiem, tad tas tāds ir arī dzīvniekiem. Diemžēl dzīvnieki nespēj izlasīt brīdinājuma zīmes.

poisonous-tree-01

Visas daļas ir indīgas

Visas mančinela koka daļas ir ļoti indīgas – ne tikai tā augļi, bet arī miza, lapas un pat sula, kas reizēm uzpil uz tiem, kas pludmalē vēlas paslēpties no saules. Jebkuras koka daļas norīšana var būt nāvējoša. Tāpēc, ja gadījumā nonāksi vietā, kur aug šie koki, tad turies no tiem pa gabalu.

Avots: thecontentcave.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment