Patiesība par baktērijām mums apkārt!

Dvieļi: tie absorbē vairāk kā tikai ūdeni

Vienalga, kuru dvieli tu lieto- trauku dvieli, sejas dvieli, roku dvieli- ādas gabaliņi un šūnas paliek uz auduma. Tieši šīs daļiņas kalpo kā mielasts un uzturvielas baktērijām. Pie tam, baktērijas mīl siltu un mitru vietu, kāds lielākoties ir dvielis, un tās ļoti labi var arī paslēpties un iedzīvoties dvielī esošajās rieviņās un spraugās. Katrreiz, kad tu lieto dvieli, šīs baktērijas var nonākt uz tavas ādas un radīt ādas iekaisumu, ja tavā ādā ir kādas plaisas, skarbas.

Kā rīkoties?

Lai samazinātu baktēriju risku, ir ieteicams izmazgāt dvieli vismaz 1 reizi nedēļā, ja tu esi vienīgais cilvēks, kurš to lieto. Bet, ja tev ir ciemiņi, tad atceries vienmēr izmazgāt dvieli pēc viņu prom došanās. Kas zina, ko viņi ir atstājuši tavā dvielī?

Ofisa kafijas krūzīte: nebeidzama baktēriju ballīšu vieta

Tas ir ļoti labi apkārtējai videi un dabas māte tev saka “paldies” par to, ka tu dzer kafiju no ofisā pieejamās krūzītes, nevis katrreiz pērc plastikāta krūzi ar kafiju. Tomēr tavai individuālajai veselībai tas varētu nebūt tik labi. Pētījumi liecina, ka 10% no baktērijām, kuras ir uz krūzes, ir fekālās baktērijas, bet pārējie 90% ir dažāda veida baktērijas. Tas ir tāpēc, ka ofisos cilvēki izvēlas mazgāt krūzes ar sūkļiem un lupatiņām, kurās ir ļoti daudz baktēriju. Tās baktērijas nonāk uz krūzes un var tur dzīvot vismaz 3 dienas.

Kā rīkoties?

Vislabākais veids kā atbrīvoties no baktērijām, kuras ir uz traukiem, ir mazgāt tos trauku mazgājamajā mašīnā. Tāpēc, ja tev ir iespēja, tad katru dienu aiznes savu ofisa krūzi uz mājām un izmazgā trauku mazgājamajā mašīnā. Ja krūze, pēc kafijas izdzeršanas, stāv ilgāku laiku neizmantota un tajā ir palikuši kafijas nosēdumi, tad baktērijas nevilcinoties steidzas ieņemt silto vietiņu.

Palagi: dalīšanās ir visa atslēga

Kad tu vāļājies pa savu vai cita palagu, tad principā tu vāļājies pats pa saviem un cita cilvēka netīrumiem. Pētījumi ir atraduši fekālo baktērijas veidu, salmonelli un zarnu baktērijas uz mazgātiem palagiem. Ir atklāts, ka pēc vienas nakts gulēšanas palagos, tajā paliek 0.1 grams šo baktēriju, tad tas nozīmē, ka palagā iespējami ir 10 miljardi baktēriju.

Kā rīkoties?

Mazgā savus palagus vismaz 1 reizi nedēļā un pārliecinies, ka ūdens ir pietiekami karsts, tā, lai baktērijas tajās nomirtu. Nepieciešami vismaz 40 grādi, lai tās iznīcinātu. Un nepaļaujies uz žāvētāju, jo bieži vien karstā gaisā šādas baktērijas izdzīvo, bet karstā ūdenī- mirst.

Avots: menshealth.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment