Portāls: Ko cilvēks jūt nomirstot 10 dažādos veidos

 

Nāve no elektrības trieciena

Visbiežākais nāves iemesls no strāvas trieciena ir aritmija, kas izraisa sirds darbības apstāšanos. Bezsamaņas stāvoklis parasti iestājas apmēram pēc 10 sekundēm. Ja spriegums bijis augsts, bezsamaņa var iestāties acumirklī. Šajā ziņā daudz apspriesta nāves soda izpildīšana elektriskajā krēslā, kam it kā vajadzētu būt acumirklīgam un pilnībā nesāpīgam. Bet – vai tā tas patiešām ir? Virkne pētnieku apgalvo, ka galvaskausa lielie un izolējošie kauli spēj būtiski aizkavēt strāvas nokļūšanu smadzenēs, kā rezultātā upuris nomirst no smadzeņu pārkaršanas, nosmakšanas vai elpošanas muskuļu paralīzes, kas gluži nesāpīgi tomēr nav.

 

Lasi arī: 12 psihologa padomi, kuri dažiem varētu šķist pārāk skarbi

 

Krišana no liela augstuma

Šo uzskata par vienu no ātrākajiem nomiršanas veidiem – maksimālais krišanas ātrums ir aptuveni 200 kilometru stundā, ko var sasniegt, krītot no 145 metru augstuma. Pētījumi apliecinājuši, ka vismaz 75% upuru nomiruši pirmajās dažās sekundēs pēc “piezemēšanās”. Nāves iemesls atkarīgs no nokrišanas vietas un cilvēka stāvokļa.

Katrā ziņā praktiski nav cerību nokļūt slimnīcā, ja piezemēšanās notiek uz galvas. Interesants pētījums veikts 1981. gadā, kad izanalizēja 100 nāvējošus lēcienus no Sanfrancisko Zelta vārtiem: tilts ir 75 metrus augsts, sadursmes ar ūdeni brīdī kritiena ātrums sasniedz 120 kilometrus stundā. Rezultātā iestājas masīvi plaušu bojājumi, sirds plīsums vai plaušu un asinsvadu bojājums ar salauztām ribām. Savukārt piezemēšanās uz kājām būtiski samazina nāvējošu traumu gūšanas iespēju un var pat izglābt dzīvību.

 

Pakāršana

Tas ir viens no visvecākajiem zināmajiem nāves soda izpildes veidiem – striķis rada milzīgu spiedienu uz traheju un artērijām, kas ved uz smadzenēm, kā rezultātā iestājas nosmakšana. Atsevišķos gadījumos novērojams bezsamaņas stāvoklis uz kādām 10 sekundēm, taču tajā gadījumā, ja cilpa uzsieta nemākulīgi, tas var pārvērsties arī ilgākā laikā. Publiskas pakāršanas liecinieki vēstījuši par upuriem, kas cilpā sāpēs “dejojuši” vairākas, atsevišķos gadījumos pat 15 minūtes! 1868. gadā Anglijā ieviesa tā dēvēto “ilgā kritiena” metodi, kas paredzēja iespējami garāku striķi. Tādējādi pakāršanas laikā upuris uzņēma ātrumu, kas viņam pārlauž kaklu.

Nāvējoša injekcija

Nāvējošo injekciju 1977. gadā izstrādāja ASV – kā iespējami humānāku alternatīvu elektriskajam krēslam. Speciālisti vienojās par vienlaikus uzreiz triju preparātu ievadīšanu.
Vispirms injicē pretsāpju līdzekli tiopentālu, lai izvairītos no jebkādu sāpju sajūtām, tad paralītisko aģentu pancuroniumu, lai apturētu elpošanu, un, visbeidzot, kālija hlorīdu, kas nekavējoties aptur sirds darbību.

Pausts, ka katrs atsevišķais preparāts pārsniedz “normu”, lai tādējādi garantētu ātru un iespējami humānāku nāvi. Tomēr aculiecinieki vēstījuši par novērotiem krampjiem un upura mēģinājumiem pieslieties sēdus procedūras laikā, kas liecina par to, ka attiecīgie preparāti konkrētiem cilvēkiem ne gluži vienmēr izraisa vēlamo efektu.

 

Lasi arī: 12 psihologa padomi, kuri dažiem varētu šķist pārāk skarbi

Dekompresijas sprādziens

Nāve vakuuma iedarbībā iestājas tad, kad dehermetizējas īpašā kamera vai pārplīst skafandrs. Kad iekšējais gaisa spiediens strauji pazeminās, gaiss plaušās izplešas un sarauj gāzu apmaiņas audus. Situāciju pasliktina tas, ja upuris panikā vēl arī aizmirsīs veikt izelpu pirms dekompresijas vai mēģinās vispār aizturēt elpu. Tad skābeklis sāk izplūst no asinīm un plaušām.
Pagājušā gadsimta 50. gados veiktie eksperimenti ar suņiem apliecināja, ka 30–40 sekundes pēc spiediena samazināšanās dzīvnieku ķermeņi sāka uzpūsties un tikai āda sargāja tos no “pārplīšanas”.

Vispirms sirds darbība kļūst biežāka, bet tad strauji samazinās. Asinīs veidojas ūdens tvaiku burbuļi un sāk ceļot visā cirkulācijas sistēmā, tādējādi apgrūtinot asins plūsmu. Aptuveni minūtes laikā asins pārstāj efektīvi piedalīties gāzu apmaiņas procesā.

Ar dekompresiju saistītos nelaimes gadījumos izdzīvojušie cilvēki galvenokārt ir piloti, kuru lidmašīnas dehermetizējušās. Un viņi pauduši par asām sāpēm krūtīs un nespēju veikt ieelpu. Aptuveni 15 sekunžu laikā viņi zaudējuši samaņu.

LA.lv

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment