Taupīšanas knifiņi, ko savulaik izmantoja teju katrā padomjlaika ģimenē. Satriecoši, cik radoši mēs tolaik bijām!

Ikviens zina, ka padomju laikos ļaudis it visā ievēroja taupības principu. Tas bija vērojams visur – no televīzijas raidījumiem līdz vides reklāmai. Pat uz saimniecības preču, piemēram, sērkociņu, iepakojumiem mūs mudināja būt taupīgiem.

Daudzi no mums, kas dzīvoja padomju laikā, visticamāk, atminas PSRS līdera Leonīda Brežņeva slaveno frāzi “ekonomikai jābūt ekonomiskai”, kuru viņš teica kompartijas kongresā 1981.gada 23.februārī un kura kļuva leģendāra.

Un patiešām, mēs centāmies taupīt, kā vien varējām. Skolās bērni vāca makulatūru un metāllūžņus, iepirkumiem izmantojām daudzkārt lietojamus tīkliņus, veikalā nodevām stikla pudeles un atkārtoti izmantojām plastmasas maisiņus.


Daudzi šodien pasmaida no šīm atmiņām, bet jāatzīst, ka patiesībā tas bija ne tikai ekonomiski, bet arī videi draudzīgi.

Ekonomēšana caurstrāvoja katru mūsu dzīves aspektu. Reti kurš izlēma izmest kaut ko, ko varētu atkal kaut kad izmantot. Mēs prasmīgi atradām jaunu pielietojumu vecajām lietām, ik uz soļa parādot radošu pieeju.


Piemēram, veco zeķubikšu vai zeķu izmantošana bija ļoti dažāda:

Tajās glabāja sīpolus un ķiplokus.

No tām izgatavoja mazgāšanās sūkļus, adatu spilventiņus vai pat tīkliņus, kuros makšķernieki glabāja tārpus.

Dažkārt vecās zeķubikses uzmauca uz pirts slotām, lai pasargātu no lapu nobiršanas.

Zeķubikses vai zeķes mēs tās rūpīgi sašuvām un aizštopējām, šim nolūkam izmantojot speciālas ierīces, piemēram, koka sēni, vai šim nolūkam pielāgojot stikla burkas vai krūzes.

Turklāt vīna pudeļu korķiem atradās pielietojums katlu vākos, kļūstot par universālu risinājumu katrā mājā.

Pratējām ne tikai taupīt, bet arī prasmīgi salabot lietas, piemēram, apavus, nomainot pasitņus, un izmantojām daudzus citus knifiņus, piemēram, dūraiņiem piešuvām gumijas, lai tos nepazaudētu.

No parastas avīzes varējām izgatavot jebko, sākot no no gultasveļas un galdautiem līdz mācību grāmatu vāciņiem un līdzekli apavu žāvēšanai.

Bet no veciem žurnāliem radoši ļaudis izgatavoja unikālus dekoratīvos aizkarus.

Padomijā, kur daudz kas bija deficīts, cilvēkli bija patiesi taupības un otrreizējās pārstrādes meistari, kas ar neticamu izdomu un taupību spēja pārvērst auklas un papīru matu ruļļos vai izgatavot matu gumijas no velosipēdu caurulēm.

Ja esi dzīvojis padomijā, varbūt arī tev palicis atmiņā kāds tiem laikiem raksturīgs sadzīves knifiņš? Pastāsti komentāros – būsim tev pateicīgi. Un neaizmirsti padalīties ar šo rakstu sociālajos tīklos!

 

Pirms zeķubikses vai zeķes tika nosūtītas otrreizējai pārstrādei, mēs tās rūpīgi sašuvām un apmīzējām, šim nolūkam izmantojot speciālas ierīces, piemēram, koka sēni, vai šim nolūkam pielāgojot stikla burkas vai krūzes.ā frāze, ko viņš pateica PSKP XXVI kongresā 1981. gada 23. februārī.

„Ekonomikai ir jābūt ekonomiskai” – Leonīda Iļjas dēla Brežņeva slavenā frāze, ko viņš pateica PSKP XXVI kongresā 1981. gada 23. februārī.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment