Uztura plāns visai dzīvei: Ko ēst 20, 30, 40, 50, 60 un 70 gadu vecumā, lai saglabātu labu veselību

20 gadu vecumā:

Paaugstini uzņemto kaloriju daudzumu

20 gadu vecumā cilvēki ir aktīvi un šajā periodā ķermeņa vielmaiņa darbojas visstraujāk.

Tas nozīmē, ka ikviens var ēst vairāk!

Par spīti tam, lielākajai daļai uzturvielu vajadzētu nākt no pilngraudu ēdieniem, dārzeņiem, augļiem, zivīm, olām un pākšaugiem.

Nepaļaujies uz pārstrādātu pārtiku: citādi tu bieži cietīsi no enerģijas trūkuma un vēlāk maksāsi par šāda dzīvesveida ievērošanu ar savu veselību.

30 gadu vecumā:

Parūpējies par auglību

Ja tu vēl neesi radījis bērnus, bet vēlies to darīt, tad 30 gadu vecumā noteikti vajadzētu domāt par auglības saglabāšanu.

Šis ir tas brīdis, kad ar steigu jāatsakās no neveselīgiem ieradumiem, tādiem kā smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana, kas krasi samazina auglību un normālas grūtniecības iespējamību.

Tas neattiecas tik vien kā uz daiļā dzimuma pārstāvēm: spermas kvalitātei jaunas dzīvības izveidē ir tik pat liela nozīme, tieši tādēļ arī vīriešiem īpaši jāpiedomā pie saviem ieradumiem un uztura.

40 gadu vecumā:

Atslābinies pienācīgi

40 gadu vecumā cilvēkus nereti pārņem stress, tas saistīts ar vajadzību pieaugumu ģimenē, kredītu un aizdevumu atmaksu, kā arī karjeras izaugsmi.

Papildus tam visam šis ir laiks, kad ķermenī sāk mainīties hormonu līmenis, sievietes tuvojas menopauzei, bet vīrieši andropauzei.

Magnija līmenis organismā krasi samazinās stresa ietekmē, tādēļ ēdienkartē jāiekļauj pēc iespējas vairāk zaļo lapu dārzeņu, lai iegūtu pēc iespējas vairāk magnija vai arī jāapsver iespēja lietot uztura bagātinātājus.

Magnijs ir īpaši svarīgs muskuļu tonizēšanai stresa situācijās, kā arī miega hormonu darbības regulēšanai.

50 gadu vecumā:

Rūpējies par sirds veselību

Sasniedzot 50 gadu slieksni ir īpaši jārūpējas par sirds veselību, šis ir tas vecums, kad bieži vien parādās pirmās nopietnās problēmas – kā sievietēm, tā vīriešiem.

Regulāra nodarbošanās ar sportu, sekošana līdzi sāls daudzumam ēdienā, kā arī pietiekoša dārzeņu, augļu, šķiedrvielu un antioksidantu lietošana uzturā ir īpaši nozīmīga.

Lasi vēl: Pacel glāzi! Kādēļ nevajag atteikties no alkohola, ja centies nomest svaru

60 gadu vecumā:

Uzlabo kaulu veselību

60 gadu vecumā būtiski samazinās kaulu veselība. Īpaši nozīmīgi ir kalcijs un D vitamīns.

Tāpat vajadzētu regulāri uzturā lietot piena produktus, zaļos dārzeņus, riekstus un sēklas, kas satur daudz kalcija. Par sliktu nenāktu arī papildus uzturvielu uzņemšana uztura bagātinātāju formā.

Ikdienas rutīnā ir veselīgi iekļaut regulāras aktivitātes, tādas kā vingrinājumi ar hantelēm, dejošana, nūjošana vai teniss.

70 gadu vecumā:

Jāturpina kustēties

Novecojot cilvēks zaudē daļu muskuļu spēka. Tas noved pie mobilitātes problēmām, kā arī paaugstinās iespēja nokrist un gūt nopietnas traumas.

Ievērojot aktīvu dzīvesveidu – dodoties pastaigās, dejojot, spēlējot tenisu vai nodarbojoties ar cita veida iemīļotām aktivitātēm cilvēks saglabā muskuļus spēku, kā arī locītavu kustīgumu.

Noteikti jāpalielina uzturā lietoto zivju daudzums, kā arī jālieto kurkumu saturoši preparāti, kas palīdz izvairīties no iekaisuma un saglabā locītavas veselas.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment