Vai šis tiešām varētu būt sākums vēža pilnīgai izārstēšanai? Neticami!

“Ja tas strādā,” atklāj Rozenbergs, “tad imunoterapijas rezulātā vēzis var pazust pilnībā, un kad tas notiek, tad gandrīz vienmēr uz visiem laikiem. Zāļu ārstnieciskais potenciāls ir tas, kas visu padara tik aizraujošu.”

Lūk, trīs daudzsološākie zāļu varianti: 

Inhibitori

Nacionālā Vēža institūta bijušais direktors M.D. Vincents Devita skaidro, ka šādas zāles, tostarp Keytruda, “pamodina” imūnšūnas, un tās pēkšņi pamana vēzi, kuru pirms tam neatpazina. Šādi inhibitori ir apstiprināti melanomas, nesīkšūnu plaušu vēža, kā arī nieru vēža ārstēšanai, un drīz sekos arī jauni apstiprinājumi.

Imūnšūnu pārveidošana (Adoptive cell transfer)

Terapijas ietvaros tiek paņemtas pacienta imūnšūnas. Reinženierijas rezultātā tās tiek pārveidotas un padarītas spēcīgākas, lai varētu uzveikt vēzi, un nogādātas atpakaļ cilvēka ķermenī. Viena no versijām – CAR T-Cell šūnu pārveidošana (CAR T-Cell adoptive transfer) – jau ir pierādījusi savu efektivitāti, tādējādi pietuvojoties gluži vai brīnumlīdzeklim pret, piemēram, atsevišķiem limfomas vai leikēmijas paveidiem. Šiem pacientiem pagaidām ir ļoti maz ārstēšanās iespēju, ja vispār tādas ir.

Vēža vakcīnas

ASV zinātnieki strādā pie tā, lai izveidotu īpašas vēža vakcīnas. Tās uzveiks proteīnus, kas radušies unikālu pacienta vēža šūnu mutāciju rezultātā. Atšķirībā no visiem pazīstamajām vakcīnām, šīs vakcīnas tiek veidotas, lai ārstētu vēža pacientus, kad audzējs strauji attīstās vai kad tas jau ir izpleties. Šī terapija nemaz nelīdzinās mūsdienu zālēm, kas “der visam”.  Rozenbergs skaidro, ka “ir jāveido jaunas zāles katram pacientam individuāli – imūnšūna, kas atpazīst konkrētā cilvēka vēža šūnu mutāciju un uzbrūk tai. Ja vēlaties, lai zāles būtu vienkāršas, tā ir pārāk augsta latiņa. Vēzis ir sarežģīts, tāpēc arī zālēm, lai to izārstētu, visticamāk, ir jābūt sarežģītām.”

Avots: goodhousekeeping.com

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment