Vēl nav par vēlu: kuras kultūras var droši stādīt jūnijā

Daži dārzkopji kļūdaini uzskata, ka kultivēto augu stādīšana jāpabeidz maijā, ja vēlaties novākt ražu rudenī. Patiesībā nē. Ir liela augu kategorija, ko var stādīt gandrīz visu vasaru. Tomēr vislabāk ir pabeigt to stādīšanu ne vēlāk kā jūnija beigās. Un tā kā vēl ir laiks, ir vērts padomāt, kādas sēklas vēl ir vajadzīgas.

  1. Kartupelis

Kartupeļu šķirnes ir ļoti dažādas. Tās, kas pieder pie agrīnajām, var droši stādīt pirmajā vasaras mēnesī. Šādu kartupeļu augšanas periods ir 45-60 dienas. Pirmie dzinumi parādīsies pēc 4-7 dienām. Tādējādi raža pilnībā nogatavosies aptuveni augusta beigās, septembra sākumā. Līdz ar to sezonā ir iespējams novākt vairākas kartupeļu ražas.

  1. Burkāni

Jūs varat droši stādīt agrīnās burkānu šķirnes. To augšanas periods ir 70-90 dienas (vienmēr norādīts uz sēklu iepakojuma), tāpēc šo burkānu ražu noteikti izdosies novākt pirms pirmā aukstā laika iestāšanās. Pirmajiem dzinumiem vajadzētu parādīties apmēram nedēļu pēc stādīšanas. Raža tiks novākta aptuveni oktobrī.

  1. Bietes

Jūs varat stādīt agrīnas un vidējas biešu šķirnes. Pirmās nogatavojas 50-80 dienās, otrās – 90-100 dienās. Tādējādi bietes var novākt septembrī-oktobrī, pirms aukstā laika iestāšanās. Protams, nevajadzētu stādīt vēlīnās bietes, šāda raža garantēti iet bojā, pat ja jūs to stādāt jūnija sākumā.

  1. Ķirbji, kabači, gurķi un patisoni

Gurķi un kabači ir īpaši ražīgas kultūras. Vēlākās no tām nogatavojas 50-60 dienās. Agrākās izaug 35-45 dienu laikā. Izveicīgākajiem dārzkopjiem vienā sezonā izdodas izaudzēt trīs ražas. Ķirbjus un patisonus var stādīt arī jūnijā, bet tikai agrīnās šķirnes un vēlams ne vēlāk kā mēneša otrajā trešdaļā. To augšanas periods ir 90-105 dienas.

  1. Kāposti

Kāpostu augšanas periods ir 100-120 dienas. Un tas nozīmē, ka, ja jūs iestādīsit pēdējo jūnijā, tad jūs varat novākt šo ražu līdz rudens beigām. Ja paveiksies, jau septembra beigās, oktobra pirmajā pusē būs laba raža. Jebkurā gadījumā par kāpostiem nevajadzētu uztraukties – tas nebaidās no aukstā laika.

Lasi arī: 5 saimnieču kļūdas, kas “piebeigs” pat dārgu nazi

  1. Zirņi un pupas

Zirņus un pupas var stādīt visu pirmo vasaras mēnesi, ja ir atlasītas agrīnās sēklas šķirnes. Pākšaugi labākajā gadījumā izaugs 60–65 dienās. Maksimālais augšanas periods ir 100-120 dienas. Izvēloties sēklas, der atcerēties, ka pākšaugi necieš aukstumu.

  1. Dilles, pētersīļi un citi garšaugi

Pilnīgi visi zaļumi izaug dažu nedēļu laikā, sliktākajā gadījumā mēneša laikā. Tāpēc jūs varat to stādīt ne tikai vasaras sākumā, bet visu karsto sezonu. Tādējādi izrādās, ka veiksmīgs dārzkopis vienā gadā var novākt vairākas zaļumu ražas.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment