Viņa domāja, ka pumpas rodas hormonu iedarbības dēļ, taču patiesība bija daudz briesmīgāka…

Ļoti daudzām ādas slimībām ir sezonalitāte. Viena no šādām slimībām ir demodekoze, kas zināma kā invazīva slimība, kuru ierosina endoparazītiskas ērces un ar to mēdz slimot arī cilvēki.

Šī slimība visbiežāk saasinās vasaras beigās vai rudens sākumā. Šajā laikā āda parasti jau ir stipri novājināta paaugstinātās UV staru iedarbības dēļ. Ultravioletie stari pavājina imunitāti, āda kļūst daudz taukaināka, kas palielina ērcīšu daudzumu.

Ādas ērcītes

Rozā vai sarkanās pumpas, kuras uzmetas uz vaidiem vai pieres, problēmas ar muguras ādu, acu plakstiņu iekaisumi, asinsvadu paplašināšanās – šie visi ir tieši demodekozes simptomi. Tā kā šī slimība ir ļoti līdzīga visparastākajām pinnēm, dermatologiem ļoti bieži rodas problēmas pareizas diagnozes uzstādīšanā.

Lasi arī: Saimnieki Latvijā izmisīgi meklē strādniekus un sola līdz pat 1000 eiro mēnesī, tomēr ne viss ir tik balts kā liekas

Nepareiza ārstēšana var tikai pasliktināt radušos situāciju, palīdzot ādas ērcītēm ieņemt aizvien lielākas ādas platības. Tā rezultātā demodekoze var palikt “sadzīvot” ar cilvēku pat gadiem ilgi. Slimība var uzplaiksnīt un atkal nozust, aiz sevis atstājot ļoti nepievilcīgas rētas.

Demodekozes ērces ir pārāk mazas, lai tās varētu ieraudzīt ar neapbruņotu aci. Tie mīl dzīvoties tauku dziedzeros un matu folikulos. Ērcītes pārvietošanās zem ādas rada nelielu niezi un tādu kā kutēšanu. Tā galvenais barošanās avots – ādas tauku dziedzeri.

Šī parazīta dzīvesveids var izraisīt smagas alerģiskās reakcijas, kas ļoti bieži noved arī pie dažādām komplikācijām. Apsārtums, nieze, ādas kairinājums – pirmie simptomi, kas liecina, ka esat inficēti ar šīm ērcītēm.

Visbiežāk ar demodekozes ērcītēm iespējams inficēties tiešā kontaktā. Tās iespējams dabūt caur apģērbu, gultasveļu, kosmētikas piederumiem. Īpašu uzmanību vērsiet visiem priekšmetiem, ar kuru palīdzību uzklājat kosmētiku un kuros mēdz uzkrāties ādas tauki.

Teju katrs pasaules iedzīvotājs ir demodekoze ērcīšu nēsātājs, taču tā slimības simptomi izceļas tieši brīžos, kad cilvēkam ir vislielākais stress. Šādi brīži dzīvē var būt grūtniecība, krasi svara zudumi vai, gluži pretēji, strauja pieņemšanās svarā, novājināta imunitāte, kā arī organisma sezonālās maiņas.

Pieredzējuši dermatologi spēj noteikt demodekozes slimību jau pēc pāris nelieliem simptomiem. Taču, lai noteiktu precīzu ādas problēmu iemeslu, vienmēr tiek ņemti ādas paraugi.

Demodekozes ārstēšana var aizņem, sākot no mēneša, līdz pat trīs mēnešiem. Tas viss ir atkarīgs no organisma individuālajām spējām. Vispirms jau āda tiek pakļauta ārējo faktoru ietekmei, kas ir līdzekļi tauku slāņa noņemšanai, palīdzot izveidot ērcītēm nepiemērotus dzīves apstākļus.

Pēc tam organisms tiek stimulēts ar dažādiem preparātiem, kas nostiprina imunitāti, kā arī vitamīniem, kas atjauno organisma aizsargspējas. Visbriesmīgākajos gadījumos ārsti papildus ķeras klāt arī pretiekaisuma un antibakteriāliem līdzekļiem, kurus lieto iekšķīgi.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kā tu vari preventīvi ar to cīnīties

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment