Viņš pielika pie pēdas sīpolu un aizmirsa par ļoti nepatīkamu problēmu

sipols

Plāksteris

Pats vienkāršākais līdzeklis ir tulznu plāksteris, taču ne visi zina, kā to pareizi lietot. No plākstera jāizgriež tulznas lieluma “ielāps” un ar parasto plāksteri uz 2 diennaktīm (ne mazāk) jāpielipina tīrai un sausai ādai. Ja ar pirmo reizi tulzna nepadodas, procedūra jāatkārto un jauns “ielāps” jāuzliek vēl uz 2 diennaktīm. Iespējams, būs nepieciešami vairāki šādi atkārtojumi.
Cits ne mazāk efektīvs veids ir tulznu izsautēt un noberzt ar pumeku. Taču šī procedūra vairāk piemērota svaigai tulznai. Bet, ja tulzna ir ielaista, proti, sāk augt dziļumā, pumeks nepalīdzēs. Procedūru nāksies atkārtot vēl un vēl.

Sīpols

Ne jau vienmēr plāksteris ir pie rokas, tāpēc lieti noderēs dažas laika ritumā pārbaudītas receptes.

Pret mitrām tulznām

✓ Vispirms tulznas skartās rokas vai kājas patur aukstā ūdenī, bet pēc tam sakošļā zirņu vai pupu pāksti un putriņu pieliek tulznu pūšļiem. Lai arī metode nav gluži estētiska, toties – efektīva. Putriņa ne tikai noņems sāpes un veicinās sadzīšanu, tā arī nepieļaus bojātajai ādai kļūt raupjai.

✓ Sāpošo vietu apslauka ar spirtu (kliņģerīšu izvilkumu spirtā) vai odekolonu un uzmanīgi pārdur ar iepriekš ar spirtu apslaucītu vai virs uguns paturētu adatu. Pēc tam brūcīti apziež ar briljantzaļo šķīdumu.

✓ Saplakušā pūšļa ādiņu nevajag nogriezt – tā būs kā papildu aizsargkārtiņa.

✓ Brūcīte obligāti jādezinficē, citādi tā var sākt strutot, un radīsies ilgi nedzīstoša čūla. Visas procedūras nobeigumā tulznas vietai uzliek baktericīdo plāksteri.

Lasi vēl: Ārsti brīdina, ka tulznas liecina par bīstamām slimībām!

Pret sausām tulznām

✓ Pirms gulētiešanas kāju izsautē karstā ūdenī, noslauka sausu un piesien tulznai citrona miziņu ar nedaudz mīkstuma. Apsēju tur 3–5 dienas, līdz tulzna būs nogājusi.

✓ Uz nakti gareniski pārgriež alvejas lapas gabaliņu, mīkstumu uzliek tulznai, nostiprina ar apsēju.

✓ Piecu lielu sīpolu mizas ieliek stikla burkā, aplej ar glāzi galda etiķa, burku cieši aizver un 2 nedēļas nostādina siltā vietā. Ādu ap tulznu apziež ar vazelīnu vai jebkuru barojošu krēmu. Ņem nedaudz mizu, lieko šķidrumu nospiež, uzliek kārtiņu tulznai un piesaitē. Procedūru atkārto katru vakaru un apsēju tur visu nakti.

✓ Attiecībā 2:1 sajauc sīpola sulu un galda etiķi. Maisījumu 7–10 minūtes karsē ūdens peldē, tad atdzesē un ar to akurāti apziež tulznu.

✓ Nomizotu sīpolu pārgriež uz pusēm, ieliek glāzē ar galda etiķi (tā, lai šķidrums sīpolu pārklātu) un uz diennakti noliek siltā vietā. Tad sīpolu izņem, pirmo kārtiņu noņem un piesaitē tulznai. Procedūru atkārtot 2 reizes dienā, ik reizi ņemot jaunu sīpola kārtiņu.

✓ Pirms gulētiešanas tulznai piesaitē citrona miziņu ar mīkstumu un šo procedūru atkārto 2–3 vakarus. Ceturtajā dienā kāju izsautē siltā sodas ūdenī, un tulznu uzmanīgi noņem. Pēc tam šī vieta jāieziež ar bērnu krēmu. Citrona vietā var izmantot cepeškrāsnī izceptu ķiploka galviņu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment