5 mīti par vēzi, kuri tev tūlīt pat ir jāaizmirst!

 

Mīts: Cilvēki ar tumšāku ādas krāsu nevar saslimt ar ādas vēzi

Patiesība : Gaišāka āda patiesi palielina iespējamību saslimt ar nāvējošo melanomu vai citiem ādas vēžu tipiem. Bet nav pilnīgi nekā tāda, kas tev pret vēzi izveidotu imunitāti – arī ādas krāsa ne.

Ja tev ir tumša ādas krāsa, tev un arī ārstiem ādas vēzi ir grūtāk pamanīt, lai arī parasti pazīmes atrodas pārredzamos rajonos: zem nagiem, uz pēdām, ap muti, acu plakstiņiem un dzimumorgāniem. Tādēļ parasti tumšākas ādas krāsas cilvēkiem ādas vēzis tiek atklāts vēlāk, kad ar to cīnīties jau ir sarežģīti.

Mīts: Liekais svars iespaido sirdsdarbību, bet ar vēzi tam nav nekāda sakara

Patiesība : Statistika apliecina, ka viena no piecām nāvēm, kas ir bijusi vēža dēļ, ir saistīta ar lieko svaru. Ja tev ir pārāk liels svars, pastāv lielāka iespējamība saslimt ar taisnās zarnas, nieru, aizkuņģa dziedzera, žultspūšļa, vairogdziedzera un prostatas vēzi. Liekie tauki var pārvērst parastās šūnas par vēža šūnām.

Mīts: Vēzi nevar pārnēsāt no viena cilvēka uz otru

Patiesība : Jā, tu nevari saķert vēzi no kāda, kuram tas ir. Bet daži vēža vīrusi tiek kvalificēti kā lipīgi. Arvien vairāk demogrāfiju ietekmē mutes un kakla vēzis. Sākotnēji lielākajai daļai cilvēku šis vēzis bija radies no smēķēšanas vai spēcīgas dzeršanas, bet 70% vēzis ir bijusi cilvēka papilomas vīrusa iznākums. Vēzis var “pielipt” orālā seksa laika un tikt atklāts tikai pēc vairākiem gadiem.

Mīts: Saules iedegums pasargā tevi no ādas vēža

Patiesība : Laiks no savas leksikas izņemt vārdus “veselīgs iedegums”. Iedegums, kas ir radies no saules vai ar solārija, uzreiz izraisa ādas vēža risku. Lai arī kādu sauļošanās krēmu tu lietotu, tas tikai minimāli pasargā tevi no sliktajiem saules stariem. Lai izvairītos no vēža riska, ieteicams samazināt sauļošanās laiku laikā no pulksten 11 rītā līdz 14 dienā.

 

Avots: www.womenshealthmag.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment