9 pazīmes, kas liecina, ka tavas aknas ir pārpildītas ar toksīniem un produkti aknu veselībai

Aknu veselībai

Aknu veselībai būtiski ir daudzi faktori! Aknas ir lielākais dziedzeris organismā, kas sintezē hormonus un fermentus, neitralizē toksīnus un piedalās vielmaiņas procesos. Bet dažādu faktoru ietekmē aknas laika gaitā tiek “piesārņots” ar toksiskām vielām.

Kad tā notiek, aknām tiek uzlikta vēl lielāka slodze, tāpēc tās ne vienmēr tiek galā ar saviem pienākumiem. Ja ir vērojami kaut mazākie aknu darbības traucējumi, nekavējoties jākonsultējas ar ārstu. Mēs iepazīstināsim ar 9 pazīmēm, kurām jums vispirms vajadzētu pievērst uzmanību.

 

1. Aknu veselībai – sāpes vai smaguma sajūta vēdera augšdaļā

Ja jūs ēdat pārāk daudz tauku, tas var izraisīt aknu palielināšanos. Tā rezultātā palielinās spiediens uz krūškurvi un vēdera augšdaļu. Arī vēdera uzpūšanās ir iespējama pazīme, ka jūsu aknas ir pilnas ar toksīniem.

 

2. Slikta dūša

Slikta dūša ir iespējamā pazīme tam, ka ar aknām kaut kas nav kārtībā. Ja pēc tam, kad uzturā esat lietojuši treknu pārtiku jūtaties slikti, pievērsiet uzmanību tādiem simptomiem kā smaguma sajūta zarnās, slikta dūša, reibonis, dažreiz vemšana un caureja.

 

3. Jutīga āda un acu baltumu dzeltēšana

Aknu veselībai

Ja jūsu aknas ir pilnas ar toksīniem, tas parādīsies uz jūsu ādas un izraisīs kairinājumu un izsitumus. Pat jūsu acu baltumi var sākt dzeltēt. Tas notiek, ja asinīs ir pārāk daudz bilirubīna, ko aknas nevar pārveidot par drošiem savienojumiem.

 

4. Nogurums un vājums

Cilvēki ar aknu problēmām bieži jūtas noguruši un viņiem nav apetītes. Ja šīs pazīmes saglabājas ilgstoši un nav saistītas ar parastu nogurumu, jāmeklē medicīniskā palīdzību.

 

5. Drudzis

Dažos gadījumos, kad ir problēmas ar aknām, pacientiem rodas sāpes vēderā, viņi jūtas ļoti noguruši. Šādos gadījumos noteikti jāizmēra ķermeņa temperatūru. Ja tā ir paaugstināta, tas ir iespējams signāls par iekaisuma vai infekcijas klātbūtni aknās.

 

6. Sāpes muskuļos

Ja muskuļi un locītavas pastāvīgi sāp, vai jums ir zilumi uz ādas un kājas ir pietūkušas, tas var liecināt par aknu funkcionālās aktivitātes problēmām.

 

7. Izmaiņas urīna un izkārnījumu krāsā

Jūsu urīns var kļūt tumšāks un izkārnījumi gaišāki, ja jūsu aknas nespēj pildīt tām paredzētās funkcijas.

Lasi arī: Šī apģērba dēļ sievieti izraidīja no sporta kluba. Vīrieši sūdzējās par to, ka tiek novērsta viņu uzmanība (+VIDEO)

 

8. Ķermeņa nieze

Jūsu āda var niezēt, ja organismā ir problēmas ar žults plūsmu. Tas ir veids, kā ķermenis reaģē uz visiem uzkrātajiem toksīniem, kuru aknas nespēja detoksicēt.

9. Asiņošana

Šis ir rets simptoms, bet tomēr tas jāņem vērā. Bieža deguna asiņošana vai zilumi bez redzama iemesla ir saistīti ar asinsreces faktoru trūkumiem sliktas aknu darbības dēļ.

 

Jāņem vērā, ka iemesli, kas izraisa aknu pārslodzi ar toksīniem un šo toksisko vielu īpašības ir atšķirīgas, tāpēc arī simptomi, kas liecinās par aknu darbības traucējumiem būs atšķirīgi. Svarīgi simptomu gadījumā vērsties pēc ārsta konsultācijas!

 

Aknu veselībai: No kā aknas jāaizsargā?

Aknas ir sava veida filtrs, kas pastāvīgi attīra cilvēka asinis no organismam kaitīgām vielām. Aknām ir daudz “ienaidnieku”, no kuriem vajadzētu atbrīvoties, lai šis orgāns darbotos pareizi. Lūk, no kā jāpasargā aknas

– alkohols

– taukains ēdiens

– fizisko aktivitāšu trūkums

– pārmērīga uztura bagātinātāju lietošana, kas īpaši paredzēti svara zaudēšanai

Lasi arī: 5 pārtikas produkti, kas palīdz attīrīt aknas. Tos der uzņemt ikvienam!

– nepamatoti bieža pretsāpju līdzekļu lietošana

– daži medikamenti

 

Aknu veselībai: Pārtika, kas ir labvēlīga aknām

Lai aknas būtu veselīgas, jums ir ne tikai jāatsakās no sliktiem ieradumiem un jāuzvar visi to “ienaidnieki”, bet arī jāēd pareizi. Mēs esam jums izveidojuši sarakstu ar visnoderīgākajiem produktiem aknu veselībai.

– Pietiekams ūdens daudzums

– Biezpiens

– Kurkuma

– Medus

– Pilngraudu putra.

– Augļi: cepti āboli, banāni, persiki, aprikozes un bumbieri.

– Dārzeņi: ķirbis, burkāni, bietes, ziedkāposti, cukini.

 

Arī interesanti: Ģimenes ārste par aknu veselību: ‘’Jābūt balansam visā, ko ēdam un dzeram!’’ SPIED ŠEIT, lai lasītu speciālista ieteikumus!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment