Ārstēšanās bez zālēm. Kā ar dabīgiem līdzekļiem pazemināt temperatūru?

teja

Pats pirmais un galvenais ir – jāizlemj, vai vispār ir vērts censties temperatūru pazemināt, jo tās paaugstināšanās norāda, ka organisms pats ir sācis cīnīties pret infekciju. Aptuveni 38 grādu temperatūrā sāk iet bojā slimības izraisošie mikrobi un vīrusi. Turklāt tikai tā, organismam pašam cīnoties ar slimības rosinošajiem aģentiem, tiek izstrādāta imunitāte, rodas īpaši antiķermenīši, kas iegaumē svešos mikroorganismus, un atkārtotas “tikšanās” reizē tūlīt pat metas tiem uzbrukumā. Tieši šādā veidā cilvēks iemanto aizsargspējas pret konkrēto kaiti. Pazemināt ķermeņa temperatūru jācenšas tikai tad, ja tā ir ļoti augsta (39-40 grādi), un slimnieks ļoti slikti panes šādu stāvokli.

Nemedikamentozās metodes ķermeņa temperatūras pazemināšanai

Norīvēšanās ar etiķūdeni

Uz 1 litru ūdens ņem 1 ēdamkaroti etiķa (bet ne etiķa esenci!). Tādā pat attiecībā parastā etiķa vietā var ņemt arī ābolu etiķi. Vispirms norīvē krūtis un muguru, pēc tam rokas un ķermeņa apakšdaļu, bet uz pieres uzliek aukstā etiķūdenī samitrinātu drāniņu. Norīvēšanos var atkārtot ik pēc 1,5-2 stundām.

Ietīšanās

Ietīšanās ir ļoti sena metode ne tikai ķermeņa temperatūras pazemināšanai, bet arī organisma attīrīšanai. Cilvēka ādu pamatoti var uzskatīt par otrām plaušām: arī tā tāpat elpo un kopā ar sviedriem izdala kaitīgās vielas, kas uzkrājušās organismā slimības laikā. Šo metodi izmanto ne tikai akūtu, bet arī dažādu orgānu hronisko kaišu ārstēšanai.

Ietīšanu var veikt dažādi: var ietīt visu ķermeni, tikai ķermeņa augšdaļu vai, piemēram, tikai vēderu, ja ir kāda gremošanas sistēmas kaite.

Procedūrai nepieciešams kokvilnas audums, kuru samitrina ūdenī vai parasto pelašķu uzlējumā. Ūdens vai uzlējuma temperatūrai jābūt pretēji proporcionālai slimnieka ķermeņa temperatūrai. Ja, piemēram, ķermeņa temperatūra ir ap 40 grādiem, ūdenim jābūt aukstam (kā no akas vai krāna), bet ja ķermeņa temperatūra ir tikai 37-37,5 grādi, ūdens jāuzsilda līdz 40-45 grādiem. Vispirms audumu kārtīgi samitrina, tad ātri aptin ķermenim tā, lai rokas paliktu brīvas, bet kājas, gluži pretēji, būtu stingri ietītas, atstājot brīvas tikai pēdas. Pēc tam slimnieku tikpat ātri ietin palagā, pēc tam flaneļa un, visbeidzot, vilnas segā (segas jāsagatavo laikus).

Lasi vēl: Iedarbīga tautas recepte, kas izārstēs bronhītu dažu dienu laikā! Tikai 2 sastāvdaļas!

Kad ķermeņa ietīšana ir pabeigta, brīvas paliek tikai galva un pēdas, taču ar to vēl procedūra nav galā. Arī kājām jāuzvelk tādas pat temperatūras ūdenī samitrinātas kokvilnas zeķes, tām virsū vilnas zeķes un tad jāievīsta palaga un segu galos, lai būtu nosegtas. Šādi ietītam slimniekam ir jāguļ viena stunda. Pieaugušajiem ieteicams dot dzert sviedrējošus zāļu uzlējumus, medu, avenes, bet tikai, ja tie neizraisa alerģiju. Jo spēcīgāk izdalīsies sviedri, jo efektīvāka būs procedūra. Procedūras nobeigumā, lai noskalotu no ādas sviedrus, jau laikus jāsagatavo silta vanna.

Attīrošā klizma

Paaugstinātas temperatūras gadījumā palielinās to toksisko vielu uzsūkšanās, kas vienmēr uzkrājas zarnu trakta zemākajās daļās. Attīrot zarnu traktu, organisms tiek pasargāts no kaitīgo vielu uzsūkšanās un to tālākas iedarbības.

Bērniem klizmai var pagatavot sāls šķīdumu: 1-2 tējkarotes sāls uz glāzi silta ūdens (auksts ūdens var izraisīt spazmas un sāpes). Taču labāk tomēr attīrošo klizmu taisīt tādu, lai tā vienlaikus būtu arī ārstnieciska, piemēram, izmantojot kumelītes.

Emaljētā traukā ieber 3-4 ēdamkarotes kumelīšu ziedu, aplej ar 200 ml karsta vārīta ūdens, uzliek vāciņu un 15 minūtes karsē ūdens peldē. Pēc tam 45 minūtes nostādina un atdzesē līdz istabas temperatūrai, izkāš, biezumus izspiež un pielej vārītu ūdeni līdz sākotnējam apjomam (200 ml). Šādi pagatavotam uzlējumam piemīt izteikta pretiekaisumu iedarbība.

Kompreses

Stipras saaukstēšanās un bronhītu gadījumā ieteicamas eļļas kompreses, taču tās liekamas tikai tad, ja temperatūra vismaz uz laiciņu kritusies.
Augu eļļu uzkarsē līdz 40-45 grādiem, samitrina tajā audumu, ātri aptin krūtīm, pēc tam aptin ar kādu citu drānu, tad dvieli un visbeidzot – vilnas lakatu vai šalli. Procedūras ilgums – divas stundas.

Bez eļļas kompresēm labi palīdz arī citas, piemēram, biezpiena kompreses.
Biezpienu sasilda, sūkaliņas nolej, masu izklāj uz vairākās kārtās saliktas marles un uz 30-40 minūtēm pieliek krūtīm. Biezpiena kompresi var likt arī tad, ja ir augsta ķermeņa temperatūra.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment