Deivija vēlējās tikt sadzirdēta. Šova veidotāji Latvijā taisnojas par mirušas meitenes stāstu

Dalībnieces un šova veidotāji atbild pārmetumiem:

Atklātā vēstule – spied ŠEIT

Līdz šim skatītāji varējuši noskatīties trīs šova sērijas. Pagājušajā nedēļā resursu centrs sievietēm “Marta” izplatīja vēstuli, kas adresēta raidījuma veidotājiem “JUMP Studio”, izrādītājiem – SIA “Lattelecom”, kā arī Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), Tiesībsarga birojam, Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācijai un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai. Tajā “Marta” norāda uz virkni ētikas un tiesību normu pārkāpumu, ieskaitot dalībnieču cieņas un goda aizskaršanu, cilvēktiesību pārkāpumus un bērnu tiesību apdraudējumu. Biedrība uzskata – kaut arī dalībnieces ir pilngadīgas un uzskatāmas par rīcībspējīgām, šova veidotāji, visticamāk, izmantojuši viņu ievainojamību un atrašanos krīzes situācijā, liekot parakstīt “dzelžainus līgumus”. Līdz ar nonākšanu televīzijas ekrānos sievietes atkārtoti tiekot “viktimizētas” (kļūst par upuri vai cieš atkārtoti), turklāt iespējamai “stigmēšanai” (apkaunošanai) tiekot pakļauti viņu nepilngadīgie bērni.

“Kaut arī LR Satver­smes 95. pants noteic, ka “valsts aizsargā cilvēka godu un cieņu”, Latvijā ir radīts cilvēku cieņu aizskarošs un dalībnieces publiski pazemojošs raidījums, kas vienlaikus nodara kaitējumu šo sieviešu bērniem, radot iespēju, ka bērni var tikt identificēti, radot traumatisku pieredzi, pazemojumu, stigmēšanu, kas var atstāt paliekošas sekas uz šo bērnu nākotni,” teikts “Martas” vēstulē. Tādēļ centrs aicina institūcijas un uzņēmumus izvērtēt, vai ļaunums, kas nodarīts ar šā raidījuma veidošanu un translēšanu, ir samērojams ar raidījuma sniegto labumu radošajai komandai un kanālam.

Arī Labklājības ministrijas (LM) eksperti secinājuši, ka ir nepieciešams izvērtēt profesionāla sociālā darba ētikas pārkāpumus šajā raidījumā, ziņo LETA. LM Sociālās politikas plānošanas un attīstības departamenta direktore Diāna Jakaite norādījusi – pat ja konkrēta sieviete devusi savu atļauju sociālajam darbiniekam izklāstīt savu dzīves gājumu, sociālais darbinieks nedrīkst izpaust detalizētu informāciju par personas, kura lūgusi sociālā darba speciālista palīdzību, vai tās ģimenes locekļu, īpaši bērnu, dzīves situācijām.]

Tikmēr šova veidotāji, kā arī demonstrētāji aizstāv savu ideju un raidījuma dalībnieces. “Raidījuma veidošanā iesaistīti profesionāli eksperti, kuri projekta laikā konsultēja dalībnieces, un katrs filmēšanas process tika saskaņots ar attiecīgajām instancēm. Filmēšana notika ar katras dalībnieces atļauju viņas un sociālo dienestu eksperta klātbūtnē,” apgalvo “Lattelecom” meitas uzņēmuma “Media 360” izpilddirektors Kaspars Ozoliņš (raidījumu demonstrē “Media 360” telekanāls “STV Pirmā!”). Šova producente Aija Strazdiņa aicina “neskatīt dalībnieces pēc cepures, bet novērtēt pozitīvās pārmaiņas viņu dzīvē – vairākas sievietes ir atradušas darbu, uzsākušas mācības, uzlabojušas dzīves kvalitāti un atbrīvojušās no atkarībām”. “Latvijas Avīzi” viņa informē, ka kopumā paredzēts rādīt 11 sērijas: “Pēdējās sērijās tiksimies ar meitenēm tagadnē, nevis vairs vasarā, bet ziemā, pirms pēdējās sērijas ētera, un redzēsim, kā viņām klājas tagad, kas pa šo laiku noticis, kādas tagad pārmaiņas dzīvē…”

Vairākas raidījuma dalībnieces “Martas” vēstule un nelūgtā aizbildniecība pat aizvainojusi. “Teikšu vienu, es jūs – centru “Marta” – iesūdzēšu tiesā, jo neviens jums nav devis tiesības pazemot mani un manu ģimeni, aizskarot manas sociālās normas un pašcieņu. Es neesmu nedz stulba, nedz idiote, kura ir pakļauta kādam citam vai citu viedoklim,” paudusi viena no sievietēm Laura Caune, kurai ir trīs mazi bērni, kuru sejas raidījumā netiek aizsegtas. Arī sarunā ar “Latvijas Avīzi” viņa vienīgi vēlas teikt šova veidotājiem lielu paldies par sniegto iespēju un izaugsmi – viņa esot atsākusi mācības vakarskolā 11. klasē un atradusi darbu ēdināšanas jomā. Viņa televīzijā noskatījusies jau demonstrētās sērijas. “Man patika. Man nav kauns par sevi, es biju patiesa. Atbraucu atpūsties, biju kopā ar citām sievietēm, un maniem bērniem tas nekādi nekaitēs,” viņa saka.

Pārējo materiālu vari izlasīt portālā la.lv, spiežot ŠEIT 

Avots:

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment