Draugs vai ienaidnieks? Bīstamais skrejceliņš

Mehāniskais skrejceliņš ir bijis zem lielas daļas pilsētnieku kājām. Tas ir lielisks rīks, kad ārā ir auksti, slapjš vai dubļains, jo skrejceliņa trenažierim ir vienalga kādi apstākļi ir ārā aiz loga- viņš vienmēr ir gatavs tev sniegt lielisku treniņu.

Komiski ir tas, ka 19. gadsimtā Lielbritānijā darbošanās uz skrejceliņa tika piemērota kā sods ieslodzītajiem vai likuma pārkāpējiem. Tagad, protams, neviena kārtīga sporta zāle nevar iztikt bez šī rīka. To izmanto gan amatieri, gan Olimpiskie čempioni.

Tomēr, cik droši tas patiesībā ir?

Šis jautājums kļuva aktuāls pēc negaidītās Silīcija Ielejas (Silicon Valley) uzņēmēja, Deiva Goldberga nāves, kurš tika atrasts miris blakus skrejceliņa trenažierim Meksikas mājvietā.

Detektīvi apgalvo, ka uzņēmējs ir trenējies, paslīdējis, sasitis savu galvu un vēlāk no ievainojumiem miris.

ASV aptuveni 24000 cilvēku pagājušajā gadā ir nogādāti slimnīcā ar skrejceliņa radītām traumām un ievainojumiem. Paslīdēšana un muskuļu sastiepšana ir izplatīta problēma, esot uz šī trenažiera.

Tomēr nāves gadījumi ir reti. Ir fiksēti 30 nāves gadījumi pēdējo 12 gadu laikā. Un ne visi gadījumi ir tieši saistīti ar pašu trenažieri, bet, piemēram, cilvēkiem apstājas sirds no pārpūles.

Patiesi, lielāka iespēja ir, ka tu nomirsi no zibens spēriena, nekā no treniņa uz skrejceliņa. 261 cilvēks ir nomiris no zibens spēriena laika posmā no 2006.-2013. gadam, ASV.

Lielākajā riska grupā ir bērni, kuri cieš no skrejceliņa. Viena meitenīte nomira, jo bija uzslēgusi pārāk lielu skriešanas ātrumu. Bieži tiek gūti ādas apdegumi, nobrāzumi un lūzumi.

Austrālijā pat ir izveidota kampaņa, kurā bērni un viņu vecāki tiek brīdināti par potenciālajām skrejceliņa briesmām.

Avots: bbc.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment