Parakstīts sadarbības līgumus par enerģētikas pētniecības sadarbību Baltijas valstu un Ziemeļvalstu starpā

Jaunu sadarbības līgumu par enerģētikas pētniecības sadarbību Baltijas un Ziemeļvalstu starpā parakstījuši Latvijas Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Kadri Simsone un Ziemeļvalstu Enerģētikas pētniecības institūta direktors Hans Jorgens Kohs.

Programmas vispārējais mērķis ir veicināt pētniecību un analīzi enerģētikas jomā Baltijas valstīs, Baltijas valstu savstarpējo sadarbību, Baltijas valstu sadarbību ar Ziemeļvalstīm, kā arī pētniecību Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs. Šo mērķi paredzēts sasniegt, īstenojot trīs galvenos pasākumus:

-Baltijas valstu savstarpējo pētniecības projektu un Baltijas valstu un Ziemeļvalstu pētniecības projektu veicināšanu ar Baltijas valstu pētnieku piedalīšanos;

-Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbību attiecībā uz doktorantūrām;

-Enerģētikas pētnieku apmaiņu starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm.

Programmas apjoms ir apmēram 2,4 miljoni eiro, kur 50% no programmas finansēs Ziemeļvalstu Enerģētikas pētniecības institūts (Nordic Energy Research) un 50% Baltijas valstu valdības.

Ziemeļvalstu Enerģētikas pētniecības institūts – Ziemeļvalstu Ministru padomes organizācija, kas organizē Ziemeļvalstu sadarbību enerģētikas pētniecības un analīzes jomā – kā programmas administrators noslēgs nolīgumus ar katru dalībnieku, kuros būs sīkāk noteikti aspekti, kas saistīti ar finansējuma, ko dalībnieki sniedz saskaņā ar šo memorandu. Ziemeļvalstu Enerģētikas pētniecības institūta direktors Hans Jorgens Koks uzsver: “Šāda sadarbība ir ļoti svarīga, lai nodrošinātu gan Ziemeļvalstu un gan Baltijas reģiona energoapgādes drošību un konkurētspēja pasaules mērogā nākotnē”.

Latvijas Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens atzīst: “Sadarbības stiprināšana enerģētikas pētniecībā starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm ir būtisks solis enerģētikas izaicinājumu risināšanai reģionā un virzībā uz ilgtspējīgu enerģētikas sistēmu”.

Sadarbības programma stāsies spēkā tiklīdz šo iniciatīvu parakstīts arī Lietuvas enerģētikas ministrs un tās darbība paredzēta no 2018. līdz 2021.gadam.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment