Pats populārākais nāves iemesls vīriešiem un kā no tā izvairīties

#1 nāves iemesls vīriešiem – sirds slimības

Slikts sirds stāvoklis gada laikā nogalina daudz vairāk vīriešu nekā ņemot kopā visus vēža paveidus.

Katru gadu no sirds slimībām mirst vairāk nekā 325 000 vīriešu, padarot to par galveno nāves iemeslu vīriešu vidū. Pēc šiem datiem ir noskaidrots, ka 1 no 4 vīriešiem mirst no kādas sirds slimības.

Tomēr labās ziņas ir tās, ka tev noteikti nav jāseko šai taciņai! Sirds slimības ir iespējams kontrolēt, ja tās laicīgi nosaka un ja parūpējas par atveseļošanos.

Kas palielina risku?

Ļoti nozīmīgu lomu spēlē smēķēšana. Ja tu esi vecumā no 30-50 gadiem un tu smēķē, tad tev pastāv divreiz lielāks sirdstriekas risks. 

Augsts asinsspiediens, liekais svars, holesterīna līmenis un pārāk maz fizisko aktivitāšu ir paši galvenie riska faktori.

Faktori, kuriem pievērst uzmanību

Dažas sirdstriekas ir pavisam nemanāmas – tas nozīmē, ka tās nerezultēsies ar spēcīgām sāpēm krūtīs, kā tu to varētu domāt.

Tā vietā tu jutīsi maigas sāpes krūtīs, nelabumu, iespējams, sāksies vemšana, neizskaidrojams nogurums, grēmas, elpas trūkums, diskomforts kaklā vai žoklī.

Kā sevi no tā pasargāt?

Tev ir jāzina, kas notiek ar tavu ķermeni – iespējams, ka tev ir kāda sirds slimība pat tad, ja jūties lieliski.

Tev būtu jāveic asinsanalīzes, kas zināmas kā lipīdu testa panelis. 

Katram vīrietim savu 20-to gadu sākumā ir jāzina savs holesterīna līmenis – gan ABL, gan ZBL holesterīns. Uzzinot, kāds tas ir, ārsts tev varēs ieteikt dažādus profilaktiskus pasākumus, lai nākotnē tev nebūtu jāuztraucas par savas sirds veselību. Palīdz arī fiziskas aktivitātes – kā mērķi uzstādi vismaz 30 minūšu treniņu 5 reizes nedēļā.

Avots: menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment