Prezervatīvi: kādi tie bija agrāk? Ļoti interesanti vēstures fakti!

1561. gads

Itāļu ārsts Gabriels Falloppio izgudro aizsargājošu lina šķiedru prezervatīvu – tas tiek iemērkts ķīmiskās vielās un izžāvēts, un aizsiets ar lenti – lai pasargātu cilvēkus no saslimšanas ar sifilisu.

1600. gads

Jēra zarnu prezervatīvi kļūst populāri visā pasaulē, bet to izgatavošanai izmantotais materiāls ir tik dārgs, ka nākas prezervatīvus lietot atkārtoti.

1605. gads

Katoļu morāles teologs Leonardus Lessius sludina, ka prezervatīvu lietošana ir amorāla.

1642. gads

Anglijas kanalizācijas sistēmās uzieti pasaulē vecākie prezervatīvi.

1643. gads

Nīderlandiešu tirgotāji japāņiem pārdod dabīgās ādas prezervatīvus, cilvēki atsakās no tikai dzimumlocekļa galviņu nosedzošiem prezervatīviem.

1666. gads

Samazinās dzimstība, par to uzslavas saņem prezervatīvu efektivitāte.

1700. gadi

Pārliecinoši pieaug prezervatīvu izmantošana. Tie tiek pārdoti krogos, teātros un salonos. Prezervatīvi tiek izgatavoti no jēra zarnām vai lina šķiedrām, kas izmērcētas sārmainā šķīdumā. To lietošanu vēl joprojām nosoda ārsti un politiskie līderi, kuri ir pārliecināti, ka prezervatīvu lietošana veicina poligāmiju starp seksa partneriem.

1800. gadi

Prezervatīvi kļūst pieejami zemākās kārtas cilvēkiem. Tie vēl joprojām nav tik efektīvi kā mūsdienu prezervatīvi, tajos ir daudz caurumu un tie slīd nost dzimumakta laikā vienotā izmēra un materiāla dēļ.

1839. gads

Čārlzs Gudjiers izgudro gumijas prezervatīvu.

1889. gads

Īrijā aizliedz prezervatīvu reklamēšanu. Tieši tādēļ angļu valodā rodas vārds rubber jeb gumija.

1912. gads

Vācu ķīmiķis Jūlius Fromms izgudro prezervatīvu ražošanas metodi, kas īstenojama, gumijas šķīdumā iemērcot stikla formas. Rezultātā tiek iegūta prezervatīvu faktūra. Tā arī mūsdienās Vācijā ir populāra prezervatīvu izgatavošanas metode.

1918. gads

Tiek legalizēta prezervatīvu reklamēšana.

1919. gads

Pirmā pasaules kara laikā ASV saviem karavīriem neizsniedz prezervatīvus. Kara beigās ASV militārpersonu vidū konstatēti vairāk nekā 400 000 sifilisa un gonorejas saslimšanas gadījumi.

1920. gads

Tiek izgudrots latekss. Prezervatīvi plaši tiek reklamēti, un tos ražojošie uzņēmumi savā starpā sīvi sacenšas pārdošanas apjomu uzturēšanā. Pēc prezervatīvu reklāmas atļaušanas šis kontracepcijas līdzeklis tiek iegādāts divreiz biežāk.

1927. gads

Tiek ieviesta standartprocedūra militārās jomas pārstāvjus apgādāt ar prezervatīviem.

1939. gads

Otrā pasaules kara laikā karavīriem tiek izsniegti prezervatīvi.

1950. gadi

“Nav balonu? Nav ballītes!” kļūst par populāru frāzi. 42% amerikāņu un 60% britu, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības un STS, izmanto tieši prezervatīvus.

1957. gads

Durex nāk klajā ar pasaulē pirmo lubricēto prezervatīvu.

Lasi vēl: 5 fakti par sieviešu krūtīm, kas tevi noteikti pārsteigs – īpaši #3!

1980. gadi

Uzliesmojot AIDS pandēmijai, HIV izplatības apturēšanai cilvēki masveidā iegādājas prezervatīvus, kuru pārdošanas apmēri strauji kāpj. Tiek nodrošināta plašāka prezervatīvu izvēle, kā arī tie arvien biežāk sāk parādīties mazumtirdzniecības veikalos.

1991. gads

Ņujorkā tiek atvērts pirmais specializētais prezervatīvu veikals “Condomania”.

1992. gads

Tiek izgudrots origami anālais prezervatīvs (OAC).

1997. gads

Durex nāk klajā ar prezervatīvu mājaslapu internetā.

2000. gados

Prezervatīvi ir pieejami visās iespējamās krāsās, garšās, tekstūrās ar ūdens bāzes lubrikantiem.

Mūsdienās

Bils Geits lielu daļu savas naudas 2013. gadā ziedo inovatīvu jaunākās paaudzes prezervatīvu izveidei. Zinātnieki solījušies izstrādāt 11 jaunus prezervatīvu veidus.

Avots: craveonline.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment