Vecāki “rullē”: kā kļūt par pieredzējušu autovadītāju

Ja automašīnā atrodies Tu kopā ar savu tēvu, tad uztici viņam vadīt auto – tieši tā iesaka zinātnieki no Lielbritānijas, kas izdarījuši visai interesantus secinājumus. 
Britu speciālistiem bija mērķis noskaidrot, kam būtu jāsēž pie stūres – jauniešiem vai arī jau pusmūžu nodzīvojušiem vīriešiem. Testos piedalījās pāris desmiti vīriešu, kurus sadalīja divās vecuma grupās: viena grupa – tie ir vīrieši 20 gadu vecumā, otra grupa – apmēram 60 gadu vecumā. Viņiem vajadzēja piedalīties divās eksperimenta “tūrēs” ar auto simulatoriem – pēc pilnvērtīga miega visas nakts garumā un pēc saīsināta miega, kurš ilga ne vairāk kā 5 stundas. 
Testi parādīja, ka pēc laba, pilnvērtīga miega uzmanības līmenis un reakcijas ātrums abām grupām bija praktiski vienāds. Taču saīsināts, nebalansēts miegs vissliktāk ietekmē, cik nu tas dīvaini nešķistu, tieši jaunos autobraucējus. Viņi 4 reizes biežāk novirzījās no uzdotās trajektorijas uz savām “automašīnām” virtuālajā brauciena laikā. 
Pēc pētnieku grupas vadītāja, profesora Ešlija Fitnesa domām, lai jaunietis justos pārliecināts pār sevi, viņam ir nepieciešams pirms braukšanas izgulēties vismaz intervālā no 6 līdz 9 stundām. Ja iepriekšējā nakts pirms braukšanas bija nemierīga (visādu iemeslu dēļ), tad zinātnieki iesaka sekojošo: 
Ne vienmēr uzticies kofeīnam. Kafija iedarbosies vien uz 20-30 minūtēm. 
Nosnaužoties, neaizgulies! Ja braucot jūties noguris un ir vēlme ieņemt horizontālo stāvokli, nosnaudies uz 15-20 minūtēm. Taču neilgāk – citādi vari “iegrimt” dziļā miegā. Tas jau vairs nav droši. 
Neaizmirsti par ūdens pudelīti! Pētījumi parāda, ka pat neliela organisma dehidrēšanās (slāpes) var novest koncentrēšanās traucējumiem, kas ir svarīgi vadot auto. 200 ml ūdens stundā vismaz jāuzņem, lai varētu droši vadīt automašīnu.  
Mēģiniet izvairīties no ātrās pagatavošanas ēdieniem (fast-food). Taukaina un salda pārtika uz kādu laiku sniedz spēkus, taču kopā ar to izraisa arī slāpes. Labāk pievērs uzmanību ar šķiedrvielām bagātiem augļiem, nu vismaz svaigiem āboliem – tas ir tieši tas, kas ir nepieciešams autobraucējiem. 
“Nē” klusumam pie stūres. Nesenie eksperimenti parādīja, ka vislabākais paņēmiens, lai neaizmigtu, vadot automašīnu, sevišķi, ja brauc viens pats, jāieslēdz skaļa, enerģiska mūziku. 
Avots: man-port.blogspot.com
Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment