Veidi, kā ievērojami samazināt vēža risku – #13 ir obligāts ikvienam!

  1. Ievēro noteiktu miega režīmu

Sen jau ir zināms, ka sievietēm, kuras cieš no miega traucējumiem, pastāv lielāks risks saslimt ar krūts vēzi. Nesenākos pētījumos ir pierādīts, ka neregulārs miega režīms saistās arī ar palielinātu prostatas vēža risku.

Islandes Universitātes pētījumā tika noskaidrots, ka piecu gadu laikā vīriešiem, kuriem bija miega traucējumi, bija arī divas reizes lielāks prostatas vēža risks. Savukārt tiem, kuriem bija ļoti nopietni miega traucējumi, risks bija vairāk nekā trīs reizes lielāks.

  1. Ēd vairāk riekstu

Spānijā veiktajā pētījumā tika atklāta saistība starp zema tauku satura dietām ar riekstiem un vēža attīstības riska samazinājumu par 40%. Valrieksti, piemēram, var samazināt vēža risku par 45%.

Citos pētījumos, savukārt, ir noskaidrots, ka selēns, ko lielā daudzumā satur Brazīlijas rieksti, palīdz iznīcināt vēža šūnas un salabot DNS.

  1. Izvairies no piesārņojuma

Daudzi ir spiesti dzīvot ļoti piesārņotā vidē, taču tas negatīvi ietekmē veselību. Divos Lielbritānijā veiktos pētījumos ir noskaidrots, ka augsta izplūdes gāzu koncentrācija ir saistīta ar augstāku plaušu vēža risku, kā arī sirds mazspēju.

Pat zems gaisa piesārņojuma līmenis var veicināt plaušu vēža attīstību, ja cilvēki tajā uzturas ilgstoši.

  1. Nelieto alkoholu

Alkohols ir kancerogēna viela, un, jo vairāk to lieto, jo vairāk paaugstinās risks saslimt ar resnās zarnas, taisnās zarnas, mutes dobuma, kuņģa, barības vada, balsenes, rīkles, krūts vai aknu vēzi. 2009. gadā, piemēram, 3,5% no vēža izraisītiem nāves gadījumiem bija saistīti ar alkoholu.

Ja tomēr izvēlies to lietot, tad ņem vērā, ka sievietēm ieteicams ierobežot alkohola devu līdz vienam dzērienam dienā, bet vīriešiem – līdz diviem dzērieniem, jo vīrieša organisms alkoholu pārstrādā ātrāk.

  1. Nelieto herbicīdus

Daži herbicīdi ir saistīti ar vairākiem vēža veidiem, tāpēc tos nevajadzētu lietot, it īpaši tur, kur audzē pārtiku. Ja herbicīdi tomēr ir vajadzīgi, tad, tos lietojot, izmanto respiratoru.

  1. Dzer pietiekami daudz ūdens

8 ūdens glāzes dienā ne tikai pasargā no dehidrācijas, bet arī atšķaida toksīnus un palīdz tos ātrāk izvadīt no organisma, tādā veidā novēršot urīnpūšļa vēža attīstību.

Krāna ūdens var saturēt arsēnu un hloru, kas ir kancerogēnas vielas. Tāpēc ir ieteicams izmantot ūdens filtru.

  1. Dzer kafiju

Nesenā Amerikas Vēža asociācijas pētījumā ir atklāts, ka tiem, kuri ikdienā izdzer vismaz četras kafijas krūzes, ir par 49% zemāks risks nomirt no  mutes dobuma vai rīkles vēža. Tiem, kuri dzer tēju vai kafiju bez kofeīna, šādu rezultātu nebija.

  1. Uzņem D vitamīnu un kalciju

2003.gada pētījumā Dartmutas Medicīnas skolā tika atklāts, ka D vitamīns kopā ar kalciju samazina resnās un taisnās zarnas vēža risku, jo aizkavē polipu veidošanos zarnās. Vēl kāda pētījuma ietvaros dalībniekiem, kuri uzņēma kalciju un D vitamīnu, bija par 77% mazāks vēža attīstības risks nekā tiem, kuri lietoja tā dēvētās placebo zāles. Tas nozīmē, ka šī kombinācija palīdz novērst ne tikai zarnu, bet arī citu vēža paveidu attīstību.

Lasi vēl: Ķīmijas terapijas nebūs nepieciešamas, ja lietosiet šo vēža šūnu iznīcinošo dzērienu

12. Ēd marinētu gaļu

Gatavojot gaļas ēdienus, ir ieteicams gaļu vispirms samarinēt, jo jēla gaļa, kas gatavota augstā temperatūrā, var izdalīt tādus kancerogēnos savienojumus kā heterocikliskie amīni (HCL).

Kanzasas Štata universitātes zinātnieki veica eksperimentu, kurā gatavoja vairākus marinētus un nemarinētus steikus. No marinētās gaļas izdalījās par 88% mazāk HCL nekā no tās, kas nebija marinēta.

  1. Pasargā ādu no saules

Melanomas pētījumos ir atklāts, ka 65% ādas vēža gadījumu izraisa ultravioleto staru ietekme. Tie var kaitēt ne tikai karstā un tiešā saulē, bet arī tad, kad debesis ir apmākušās, jo arī UV stari tiek izkliedēti, tādējādi piekļūstot ādai no vairākiem leņķiem vienlaikus. Tāpēc, ejot ārā, ir ieteicams valkāt cepuri. Tāpat ir jāpārbauda, vai uz ādas neparādās kādi veidojumi, jo tieši pacienti nevis ārsti ir tie, kuri pirmie pamana melanomu.

  1. Nesmēķē

Vislabāk būtu nelietot nekādus tabakas izstrādājumus – ne cigaretes, ne kaošļājamo, ne arī šņaucamo tabaku, jo tie visi var izraisīt vēzi.

Atsaucoties uz Amerikas Vēža institūta datiem, nesmēķējamajā tabakā ir 28 dažādas vēzi izraisošas vielas, un tās var izraisīt mutes dobuma, rīkles, kā arī aizkuņģa dziedzera vēzi. Smēķējot tabaku, cilvēks ieelpo vēl vairāk kancerogēno vielu.

Avots: factualstuff.net

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Antra</cite>

    .Šobrīd darbojos loteriju lauciņā – savācamies grupa, pa visiem vienam, liekam likmes, sadalām guvumu. Miljoni nenāk, bet dzīvošanai patīkami pietiek. Pagaidām, esmu pārliecināts, šis ir efektīvākais ieguldījumu veids gan pēc patērētā laika, gan pēc ieguldījuma un ieguvuma attiecības. Kā jebkurā jomā, kur iet “pārāk labi”, ļoti ticami, ka organizatori drīz sindikātus aizliegs, jo mūsu laimesti ir viņu neiegūtā peļņa. Pie loto brokera, kura pakalpojumus izmantojam, joprojām darbojas akcija, ka vienu biļēti iedod bez maksas. Otru dabūšu es kā ieteicējs, ja nāksi reģistrēties no manas saites: https://goo.gl/ytXa5A Klasiska “win-win” situācija, kurā abi nopelna.

Leave a Comment