Vai ir veselīgi lietot karstus dzērienus? Šo tu noteikti gribēsi zināt!

Ļoti karstu dzērienu lietošana var krasi paaugstināt risku saslimt ar balsenes vēzi, par to informē Pasaules Veselības organizācija.

Secināts, ka cilvēkiem, kuri dzer karstāku tēju un kafiju daudz biežāk sastopams balsenes vēzis nekā tiem, kuri ļauj karstajiem dzērieniem nedaudz atdzist.

Zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka gandrīz verdoši dzērieni nodara kaitējumu balsenē esošajām šūnām.

Karstie dzērieni var pat dubultot risku saslimt ar balsenes vēzi, apgalvo Dr. Mariana Sterna epidemioloģijas profesore Dienvidkalifornijas Universitātē.

Jāņem vērā, ka vidējam statistiskajam cilvēkam risks saslimt ar balsenes vēzi ir ļoti zems: tikai 0,5%, informē ASV Nacionālais Vēža institūts.

Cik karsts dzēriens paaugstina saslimšanas risku?

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rīcībā esošajiem datiem potenciāli bīstams ir jebkurš dzēriens, kas sasniedzis 65°C temperatūru.

Protams, mēs katru rītu ar termometru nemērīsim kafijas karstumu, tādēļ ASV Nacionālā kafijas asociācija publicējusi visnotaļ noderīgu informāciju. Vidējais kafijas industrijas standartdzēriens ir 60°C karsts.

Tajā pat laikā noteikts, ka daži kafijas automāti uzkarsē ūdeni līdz pat 80-85°C, un dzēriena temperatūra pēc tā ieliešanas krūzītē samazinās tikai par pāris grādiem. Tas nozīmē, ka nekavējoties dzerot automātā pagatavotu kafiju, iespējams, vēl joprojām esi bīstamības zonā.

Tas pats attiecas arī uz tēju: Ūdens vārās 100°C, tādēļ nevajadzētu arī šo dzērienu baudīt tūliņ pēc tā apliešanas ar ūdeni.

Vai tad karstie dzērieni nav veselīgi?

Pēc PVO datiem, kafija samazina aknu vēža risku. Citu pētījumu rezultāti liecina par to, ka kafija samazina diabēta, melanomas, sirdsslimību un insulta risku.

Bet tēja samazina sirdsslimību un insulta risku, samazina asinsspiedienu, uzlabo smadzeņu darbību un palīdz zaudēt lieko svaru.

Labvēlīgi ķermeni ietekmē dzērienos atrodamie savienojumi, tādi kā antioksidanti.

“Svarīgi apzināties, ka kafijai un tējai ar balsenes vēža riska paaugstināšanos ir maz sakara, to ietekmē dzeramā ūdens temperatūra,” papildina žurnāla Men’s Health uztura speciālists Maiks Rosels.

Avots: menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment