Četri vingrojumi, kuri būtu jāveic ar basām kājām

Ja mēs palūkojamies uz pēdas problēmām – salocīti pirksti, Ahileja tendonīts, pronācija, īkšķa kauliņa deformācija – tas viss radies apavu dēļ. Ja tavas pēdas visu dienu pavada apavos, tiek novājināti tavu pēdu muskuļi, cīpslas un saites. Tu zaudē mobilitāti pēdās, jo tu nepārvietojies pa zemi tā, kā tev vajadzētu.

Novelc apavus un palielini ieguvumus

Atbrīvošanās no sporta apaviem ne tikai palīdzes stiprināt tavas pēdas, bet arī liks tev skriet ātrāk, lēkt augstāk un pacelt lielāku smagumu.

Tavas pēdas klāj proprioceptori – sensori, kas sniedz atsauksmes par ķermeņa pozīciju un izvietojumu. Kad pēdas ir brīvas un tās saplūst ar zemi, tu noteikti ievērosi lielāku muskuļu aktivizāciju un uzlabotu sniegumu.

Galu galā tavas pēdas ir vienīgā ķermeņa daļa, kas lielākajā daļā vingrinājumu saskaras ar grīdu. Kad tu izpildi kustību, tā sākas no zemes un virzās augšup pa pārējo ķermeni. Bumbas mešana, lēkšana, svarcelšana – visās šajās jomās spēks nāk no apakšas uz augšu. Uzvelkot apavus, šis spēks pavisam pēkšņi pazudīs.

Tavām pēdām piemīt stipri līdzīga forma kā rokām. Iedomājies, kas notiktu, ja katru dienu tu staigātu cimdos? Šajās ekstremitātēs noteikti mazinātos jūtīgums.

Tavu kāju pirksti apavos ir saspiesti un nevar izplesties, kad esi uzvilcis sporta apavus. Tas var sabojāt tavu potīšu un ceļu mehāniku daudzu vingrinājumu izpildes laikā, ka arī palielināt ievainojumu gūšanas risku.

Vai vienmēr vajadzētu sportot kailām pēdām? Protams, ka nē. Lielākai daļai cilvēku nepiemīt pietiekoša potīšu mobilitāte, lai bez apaviem veiktu pietupienus. Bez pareizām kustībām pārāk liela daļa svara var tikt uzgrūsta mugurkaulam. Teniss, futbols, basketbols un beisbols ir tie sporta veidi, kuros piedaloties nepieciešami speciāli apavi.

Kādus vingrinājumus ir ieteicams veikta kailām pēdām?

Atspiešanās: tavi kāju pirksti, it īpaši lielie pirksti, saliecas, kad veic šo vingrinājumu. Šī vingrinājuma veikšana bez sporta apaviem palīdzēs atgūt daļu pēdu mobilitātes un palielinās pirkstu kustības amplitūdu. Tas palīdzēs tev veidot labāku izklupiensoli, labāk skriet un rāpties.

Svarcelšana: Bez apaviem tu atrodies tuvāk zemei. Tas nozīmē, ka tu iegūsti mehānisku pārākumu, jo stienis tev nav jāceļ tik tālu, kā tas būtu ar apaviem.

Izklupiena solis: Lai kvalitatīvi izpildītu dažādas izklupiensoļa variācijas, tev nepieciešams līdzsvars. Šī vingrinājuma izpilde kailām pēdām ļaus veidot labāku saķeri ar grīdu. Šis vingrinājums ir diezgan sarežģīts, tādēļ sākumā neizmanto šim vingrinājumam svarus.

Sprints: Ja atrodies telpās, atrodi sporta paklājiņu. Ja esi ārā, atrodi ar zāli klātu lauku, kurā nav bedru vai sasistu stiklu. Katrs solis ir stiprs trieciens ķermenim, tādēļ jāsāk ar pastaigām un lēnu skriešanu. Pēc pirmajām reizēm jutīsi, ka tavu pēdu muskuļi ir savilkti.

Kā uzsākt vingrinājumus kailām pēdām?

Tiek ieteikts pavisam lēnām pāriet uz skriešanu kailām pēdām. Tam jānotiek pakāpeniski. Sākumā tavas pēdas būs jūtīgas, tādēļ tu nedrīksti piemērot to pašu vingrinājumu daudzumu, ko nēsājot apavus.

Iesākumam pāris nedēļas iesildies ar kailām pēdām. Ja tava sporta zāle neatbalsta treniņus kailām pēdām, tad izmēģini minimālistu apavus.

Kad atrodies mājās, novelc apavus- arī atrodoties darbā atbrīvojies no tiem. Lai vingrinātu pēdas, zem galda tu vari ar pēdām ripināt lakrosa bumbiņu.

Avots: www.menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment