Ieradumi, kas tev patiesībā liek ātrāk novecot

Slikts miega režīms

Runājot par miega trūkumu, ir tāds teiciens “gulēšu, kad būšu miris”, tomēr šāds domāšanas veids negatīvi ietekmē dažādus dzīves aspektus, tajā skaitā arī novecošanu. Tas tikai pierāda, ka aizņemtā un miegu atņemošā dzīve ir netaisna. Zinātnieki apgalvo, ka , jo mazāk mēs guļam, jo ātrāk noveco smadzenes.

Tomēr, pirms sāc pieprasīt gulēšanas pārtraukumu darba vietā (lai gan daudzi uzņēmumi atbalsta šādu ideju), ņem vērā, ka arī pārāk daudz miega var veicināt novecošanos. Varbūt tas izklausās neloģiski, bet tā ir. Pārāk daudz miega atbilst papildu četriem līdz septiņiem gadiem novecošanas procesā. Dažos gadījumos pārāk ilga gulēšana var būt saistīta ar depresiju – slimību, kas veicina šūnu novecošanu. Iespējams, šādā veidā mēs atņemam laiku citām aktivitātēm. Jebkurā gadījumā ir svarīgi ievērot mērenību.

Tu nekad nesaki ‘nē’ saldumiem

Ja pievērs uzmanību sliktām ziņām, tad būsi pamanījis, ka cukurs ir kaitīgs, un tas var pat līdzināties atkarību izraisošām vielām. Kādā eksperimentā žurkas par to izrādīja lielāku interesi nekā par kokaīnu.

Neskatoties uz atkarību un vēl daudziem citiem kaitīguma iemesliem, cukurs nenāk par labu tavai ādai, jo tas veicina krunciņu veidošanos un noārda kolagēnu un elastānu – ādas olbaltumvielas, kas saglabā ādas jauneklīgumu.

Tu pamet novārtā draugus

Draugi palīdz izskatīties jaunākam. Tie, kas sasnieguši 70 gadu vecumu un kuriem ir vairāk tuvu draugu, dzīvo ilgāk nekā tie, kam ir mazāk draugu. Tāpēc draudzība ir jāuztur ne tikai jaunībā, jo tā ir tikpat svarīga kā pareizs uzturs un fiziskās aktivitātes.

Labas sociālās prasmes var aizkavēt kognitīvo spēju samazināšanos, kā arī kontrolēt stresa līmeni.  Tāpēc vairāk uzturies sabiedrībā, iepazīstini ar sevi un daudz smaidi, jo tikai tā piesaistīsi citus cilvēkus un iegūsi jaunus draugus. 

Tu pārāk daudz skaties televīzijas seriālus

Atkarība no televīzijas seriāliem nevienam nenāk par labu. Pirms vairākiem gadiem austrāļu zinātnieki atklāja, ka katra stunda, kas pavadīta pie ekrāna, saīsina dzīves garumu par 20 minūtēm. Kas gan tur sevišķs, dažas stundas no dzīves apmaiņā pret visas sezonas noskatīšanos vienā piegājienā.

Tu pavirši izturies pret savu ādu

Šīs ir sliktas ziņas visiem iedeguma cienītājiem – saule ir ādas ienaidnieks. Tā uzskata Kalifornijas Universitātes (UCLA) geriatrijas un psihiatrijas profesore Dr. Alisona Mora. Lai arī ķermenim ir vajadzīga saule (10 – 15 minūtes trīs reizes nedēļā), lai ražotu kauliem vajadzīgo D vitamīnu, regulāra atrašanās saulē veicina grumbu un brūno plankumu veidošanos, kā arī ādas vēža attīstību. Tas viss, protams, liek tev izskatīties vecākam.

Tu dzer pārāk daudz zāļu

Šoreiz nav runa par narkotiskajām vielām, lai gan arī tās noteikti neaizkavē novecošanas procesu. Patiesībā arī vitamīni un minerāli var veicināt novecošanos. Protams, daži no tiem palīdz uzveikt ar vecumu saistītās slimības, taču ar gandrīz visiem vitamīniem un uztura bagātinātājiem ir tā, ka pārāk lielā daudzumā tie sāk kaitēt veselībai.

Pat lielā daudzumā D vitamīns samazina dažādu slimību risku, bet, ja tā ir par daudz, tad tieši palielinās risks saslimt ar sirds slimībām. Pārāk daudz uztura bagātinātāju arī var palielināt risku saslimt ar vēzi, lai arī pareizā daudzumā tie ir pat ļoti veselīgi.

Tu pārāk maz sporto

Svīšana nāk par labu ķermenim un prātam, jo tā palīdz kontrolēt stresa līmeni, uzturēt sevi formā un stiprināt muskuļus.

Regulāras fiziskās aktivitātes pasargā no iekaisumu veidošanās (kas var būt saistīta ar novecošanu), un eksperti apgalvo, ka nepārtraukta sēdēšana var novest pie psiholoģisko funkciju degradācijas, kā arī palielinās priekšlaicīgas nāves risks. Ja tas tevi vēl nepārliecina, tad apdomā šo: 15 minūšu treniņš dienā var pagarināt mūžu par trīs gadiem.

Tu pārāk daudz sporto

Kas par daudz, tas par skādi, un to var attiecināt uz visu, arī sportošanu. Vairāk nekā divas stundas kardio treniņa pēc kārtas paātrina novecošanos.

Tāpēc atrodi sev piemērotāko vingrinājumu veidu un atceries, ka treniņā jāiekļauj dažādas grūtības pakāpes vingrinājumi, kā arī jāparedz laiks atpūtai.

Avots: thrillist.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment