Kola, soda, alus… Tautas līdzekļus vēdera kaitēm komentē Anatolijs Danilāns

Jautājam gastroenterologam Anatolijam Danilānam, vai un pret “vēderkaitēm” palīdz tautāt iecienīti līdzekļi.

Ja kuņģis streiko, der iedzert kādu glāzi alus.

Alus ir slikts! Ne jau inde, bet nav ieteicams ar to pārspīlēt. Pirmkārt, no alus var uzbaroties, tas satur diezgan daudz kaloriju. Šajā dzērienā ir rūgtvielas, kas labi der apetītes stimulēšanai. Taču, ja cilvēks jau tā ir apaļīgs, tātad visdrīzāk ar labu ēstgribu, kāpēc to vēl vairāk veicināt?

Otrkārt, alus ir alkohols. Un lai neviens necenšas iestāstīt pretējo! Tātad, ja kādam ir ģenētiska nosliece uz alkoholismu, šo pārmantoto slimību, alus var sekmēt sasirgšanu.

Lai tiktu galā ar kuņģa kaitēm, labi palīdz dabas līdzekļi: svaigu kartupeļu sula, jēla ola, linsēklas, ķirbju vai smilts-
ērkšķu eļļa, Tibetas sēnes dzēriens, ceļmallapas sēklas…

Tie visi ir mīti. Kad biju jauns ārsts un nebija iedarbīgu zāļu, ieteicu pacientiem rīvēt kartupeļus un dzert to sulu. Taču tupeņu sulai un citiem šeit minētajiem līdzekļiem nav ārstējošas ietekmes. Drīzāk palīdz psihoterapeitiski – ja to draņķi izdodas ar godu iedzert, no tā vien kļūst labāk… Mūsdienās ir daudz efektīvāki līdzekļi, medikamenti, kas palīdz labāk.

Dedzināšanas un graušanas sajūtu labi novērš soda, taču tā kaitē kuņģim.

Ne tik sen šādi domāja pat mediķi: dzeramā soda grauž kuņģi. Taču tas nav pierādījies. Ja kāds sodu lieto šad tad un pēc tam labāk jūtas, lai turpina mierīgs. Ir pat vienalga, vai balto pulverīti iejauc ūdenī vai uzēd tāpat, uzraujot virsū šķidrumu.

Dzeramā soda patiesi palīdz mazināt simptomus. Taču – tā neārstē nevienu kuņģa slimību!

Ja ir caureja, labi palīdz kola.

Kad moka skrejamais, bīstamākais ir tas, ka cilvēks zaudē šķidrumu un sāļus – sāk trūkt kālija, kalcija, hlora, nātrija sāļu. Šo trūkumu nav iespējams kompensēt ar ūdens vai tējas pastiprinātu uzņemšanu.

Pirms 30 gadiem zinātnieki veica svarīgu atklājumu – zaudēto var iedabūt organisma asinsritē, ja lieto sāļu un glikozes savienojumu. Šie svarīgie elementi uzsūcas tikai tad, ja klāt ir glikoze. Kola satur glikozi, tātad varētu palīdzēt. Tomēr efektīvāks un lētāks ir aptiekā nopērkams speciāls pulveris, piemēram, rehidrons. To atšķaida un dzer, kompensējot zaudētos sāļus.

 

logo-36

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment