Itāļu zinātnieki atklāj makaronu patieso ietekmi uz veselību!

 

Lai arī šis pārtikas produkts satur lielu daudzumu ogļhidrātu, makaroni patiesībā palīdz iegūt slaidu augumu, atklāts jaunā pētījumā.

Tas tādēļ, ka Vidusjūras diēta satur dārzeņus, olīveļļu un makaronus, kuri palīdz samazināt vidukļa apkārtmēru un ķermeņa masas indeksu (ĶMI).

Zinātnieki secināja, ka starp makaronu lietošanu uzturā un pieņemšanos svarā nav nekādas saistības – patiesībā makaronu diēta padara cilvēkus slaidākus.

Vadošais zinātnieks un pētījuma autors Džordžs Ponis pastāsta: “Analizējot dalībnieku antropoloģiskos datus un novērojot viņu ēšanas paradumus, secinājām, ka makaronu lietošana uzturā, pretēji tam, ko daudzi domā, samazina svaru.

Mūsu apkopotie dati liecina, ka makaronu lietošana uzturā veicina veselīga ĶMI un vidukļa apkārtmēra uzturēšanu.”

Līcija Jakoviello no Neiromedicīnas Institūta Pozilli, Itālijā, kura arī iesaistījās pētījumā piemetināja:

“Populārs ir uzskats, ka makaroni nav adekvāts ēdiens, kas palīdzētu zaudēt svaru. Šī iemesla dēļ daudzi cilvēki pilnīgi atsakās no makaroniem un uzturā tos nelieto vispār.

Pētījuma laikā atklāts, ka tā nebūt nav taisnība. Mēs runājam par fundamentālu Vidusjūras diētas komponentu, nav iemesla izvairīties no makaronu lietošanas uzturā.”

Zinātnieki atklājuši, ka tie cilvēki, kuri regulāri uzturā lieto makaronus ievēro Vidusjūras diētu, ēdot tomātus, sīpolus, ķiplokus, olīveļļu, ka arī garšvielām bagātinātu sieru un rīsus.

Svarīgi, ka labvēlīgais rezultāts iegūstams arī neievērojot regulāru makaronu diētu.

Ekspertu domas ir dalītas vai veselībai labāka ir diēta, kurā ir mazs olbaltumvielu saturs, vai tāda, kurā gluži pretēji ir daudz olbaltumvielu.

Dr. Ginters Kunle no Rīdingas Universitātes apgalvo, ka ir nepareizi baidīties no olbaltumvielām.

Viņš piemetina: “Dati norāda, ka olbaltumvielām bagāta pārtika, piemēram makaroni, neietekmē ķermeni sliktā veidā. Šī pētījuma rezultāti apstiprina esošos diētas ārstu ieteikumus un apliecina to, ka ieteicama sabalansēta diēta.”

Tajā pašā laikā Dr. Asems Malhotra, Nacionālā aptaukošanās foruma padomnieks, apstrīd pētījuma rezultātu precizitāti, jo visas iedzīvotāju aptaujas tika veiktas telefoniski.

Viņš piemetina: “Galvenais ir daudzums. Ja tu ēd daudz dārzeņu, lieto uzturā olīveļļu un zivis, tad neliels daudzums makaronu droši vien nekaitēs un nenovedīs pie aptaukošanās.”

Malhotra paskaidro, ka tiem cilvēkiem, kuriem ir 2. tipa cukura diabēts vai insulīna rezistence jāsamazina cietes pilno ogļhidrātu daudzums uzturā.

Šī slimība, kas saistīta ar aptaukošanos ietekmē 3 miljonus Lielbritānijas iedzīvotāju un tiek lēsts, ka 2025. gadā tā skars 5 miljonus.

Pētījums publicēts žurnālā “Uzturvielas un diabēts”.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment