Nekavējoties atsakies no lapu kāpostiem ikdienas uzturā – uzzini, kāpēc

Nesenā pētījumā, molekulārbiologs, Ērnijs Hubards, atklāja, ka lapu kāposti – kopā ar kāpostiem, brokoļiem un ziedkāpostiem – hiperakumulē tādus smagos metālus kā tallijs un cēzijs. Papildus atklāta arī niķeļa, svina, kadmija, alumīnija un arsēna klātbūtne gan organiskos, gan standarta produktu paraugos.

Tā avots? Zeme. „Ja kāds no šiem metāliem ir bijis zemē, zaļumi to uzņems,” apgalvo Hubards.

Tas mūs pārsteidz, jo lapu kāposti jau ilgu laiku ir pārņēmuši kulinārijas pasauli. 2007. gadā ASV Agrikultūras departaments uzskaitīja 954 fermas, kas audzē šos zaļumus – līdz 2012. gadam šis skaits palielinājās līdz 2 500. Tas ir kļuvis par vispopulārāko dārzeni – no tā tiek spiesta sula, to sautē, tvaicē, ieloka smūtijos, iecep čipsos un dara vēl daudz ko citu.

 

Tallijs ir žurku indes sastāvdaļā. Tas ir bezgaršīgs, tam nav smakas un tas ir gandrīz bezkrāsains. Tiem cilvēkiem, kas to neuzņem lielā daudzumā, tas ir pietiekošs, lai izraisītu nogurumu, sirds aritmiju, sliktu dūšu, gremošanas problēmas, neiroloģiskas problēmas un matu izkrišanu. Baisākā stāsta daļa ir tāda, ka pat pēc detoksikācijas tallijs vēl joprojām tika uziets šo cilvēku sistēmās.

Piemēram, tallija līmenis 52 gadus vecas veģetārietes ķermenī, kura katru dienu nodarbojās ar sportu, divas stundas, un ēda salātlapas, ir 0,7 daļas uz miligramu – tas ir septiņas reizes vairāk par normu.

Un toksīni ir atrodami gandrīz visur mūsu industriālajā pasaulē, uztraukšanās par šīm lietām nav pārspīlējums. „Ja tavā organismā ir nedaudz tallija, svina un kadmija, tas nozīmē, ka viens + viens + viens, kopā būs pieci vai seši, nevis trīs,” apgalvo Deivids Kvids, kurš ir Doctors Data vadošais zinātnieks. Citiem vārdiem sakot, kombinācijā šie metāli nodara daudz lielākus bojājumus, nekā katrs no tiem atsevišķi.

„Tas bioakumulējas,” viņš saka. „Vēlāk, tas tev noteikti sados pa mizu,” viņš piemetina. Bet vēl nav pamata panikai, lai gan ir ieteicams no salātlapām atteikties.

Avots: www.womansday.com

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment