Pasaulslavenais ansamblis BIT20 Norvēģijā atskaņos trīs latviešu komponistu skaņdarbus

Pateicoties starptautiski plaši pazīstamā BIT20 Ensemble iniciatīvai, 2018. gada 29. aprīlī Norvēģijā, Bergenas Grīga koncertzāles (Grieghallen) Pēra Ginta zālē skanēs trīs latviešu komponistu – Santas Bušs, Andra Dzenīša un Gundegas Šmites skaņdarbi lielam ansamblim.

Ansamblis BIT20 pamatoti uzskatāms par vienu no vadošajiem Eiropas laikmetīgās mūzikas kolektīviem, un ar trim latviešu skaņražiem tas radoši iepazinās jau 2016. gadā, kad līdz ar savu toreizējo māksliniecisko vadītāju Alvīni Pričardu (Alwynne Prytchard) viesojās Rīgā, atklājot jaunās mūzikas festivāla “Arēna” 15. jubilejas sezonu! Toreiz BIT20 Ensemble un diriģenta Kristiana Karlsena (Christian Karlsen) interpretācijā izskanēja Andra Dzenīša jaundarbs “tra(N)ce”, pirmatskaņojumu piedzīvoja Gundegas Šmites “Lietus dziesmas” un Latvijā pirmoreiz skanēja Santas Bušs opuss “Calligraphie abstraite (Hommage ? Georges Mathieu)”.

Programmā, kas aprīļa beigās skanēs kolektīva mājvietā Bergenā, ansambļa BIT20 priekšā stāsies tā jaunais mākslinieciskais vadītājs Tronds Madsens (Trond Madsen), un līdz ar ievērojamās austriešu komponistes Olgas Noivirtas (Olga Neuwirth) vokāli instrumentālo opusu “Hommage a? Klaus Nomi”, goda vieta šajā koncertā ierādīta tieši latviešu skaņu mākslai!

Zīmīgi, ka koncertprogrammu kuplina arī jaundarbs – Santas Bušs īpaši ansamblim BIT20 rakstītā kompozīcija “a chantar m’er… (lacuna)”! Šis opuss tapis, skaņās tulkojot un radoši interpretējot pētījumus, kas saistīti ar trobairitz jeb trubadūru – sieviešu māksliniecisko darbību, tostarp viņu ietekmi uz sociālpolitiskām norisēm, un jo īpaši fenomenu, ka par šīm viduslaikos sakņotajām tradīcijām zinām ārkārtīgi maz, bieži vien priekšstatu un koptēlu par tām veidojot kā mozaīku, kuras daudzveidīgie elementi laika gaitā vai nu zuduši, vai mainījuši savu sākotnējo veidolu…

Un līdz ar pirmatskaņojumu Bergenā skanēs arī jau pieminētie Andra Dzenīša un Gundegas Šmites skaņdarbi. Kompozīcijā tra(N)ce muzikālais materiāls tiek risināts, balstoties uz divu tās nosaukumā iekļauto angļu vārdu – trance (transs) un trace (sekot) – apspēli. Autors papildina: “Sekošana kā princips ir gluži piederīgs transa stāvoklim, kad apziņa seko laika plūdumam, cenšoties no tā atbrīvoties, laika sajūta pazūd pati, vai gluži otrādi – kā indivīdi, kas seko kolektīvai plūsmai, dažkārt būtiski spējot mainīt tās virzienu.”

Bet Gundegas Šmites trijdaļīgais cikls “Lietus dziesmas” balsij un ansamblim tapis, iedvesmojoties no trim dzejas darbiem, kas katrs citādāk izgaimo lietus fenomenu. Matsuo Bašo rotaļīgā haika kontrastē ar Georga Trākla tēloto lietus postošo dabu, kam līdzās likts stāsts no grieķu mitoloģijas, kur pazemē ieslodzīto Danaju zelta lietus veidolā apciemo Zevs, radot dēlu Perseju… Un solistes lomā šajā skaņdarbā iejutīsies lieliskā dziedātāja Alvīne Pričarda.

Visu trīs latviešu komponistu klātbūtni koncertā Norvēģijā atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Mūzikas informācijas centrs, kā arī Latvijas vēstniecība Norvēģijā.

Uzziņai: BIT20 Ensemble ir viens no vadošajiem mūsdienu mūzikas ansambļiem Ziemeļvalstīs, kura repertuārā ir plaša spektra mūsdienu mūzika. Ansambļa mērķis ir padarīt mūsdienu mūzikas sarežģīto valodu saprotamu un pieejamu visplašākajai publikai, tostarp veidojot arī programmas bērniem. Atvērti sadarbībai un izaicinājumiem, viņi koncertē ne vien savā mītnes zemē Norvēģijā, bet arī citās valstīs. BIT20 Ensemble pasūtinājis un pirmatskaņojis vairāk nekā 100 jaundarbus un ieskaņojis 25 albumus. Ansamblī mūzicējošo dalībnieku skaits ir mainīgs, taču tā sastāvs pamatā veidots pēc sinfonietta principa. Vairāki ansambļa dalībnieki ir Bergenas Filharmoniskā orķestra vadošie mūziķi. Kopš 2018. gada marta BIT20 mākslinieciskais vadītājs ir diriģents un sitaminstrumentālists Tronds Madsens. Interesanti, ka ansambļa sastāvā muzicē arī vairāki latvieši, piemēram, čelliste Agnese Rugēvica un altistes Ilze Kļava un Liene Kļava.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment