Septiņas lietas, kuras ir ierastas ASV, bet gandrīz nav zināmas mums

Kad pirmo reizi nokļūsti ASV, sāc patiesi brīnīties par daudzām detaļām un ieradumiem, kurām mēs nereti nepievēršam nekādu uzmanību.

Blogeris ar nosaukumu Minskblog, kurš dzimis un audzis Minskā, bet lielāko dzīves daļu pavadījis ceļojot, stāsta par amerikāņu iezīmēm: “Mūsu dzīve ir pilna ar lietām, kuras mēs uzskatām par pašsaprotamām. Kopš bērnības mūs apņem daudzas lietas, un mēs pat nevaram iedomāties, ka šīs pazīstamas lietas var izskatīties pavisam savādāk.

Pirmoreiz ierodoties ASV, jūs būsiet patiesi pārsteigti par daudzajām niansēm un ieradumiem, kuriem daudzi no mums nepievērš nekādu uzmanību.”

 

 

Fluorēts ūdens

20. gadsimta vidū zinātnieki atklāja, ka fluors novērš zobu kariesu, samazinot minerālsāļu izskalošanos no zobu emaljas. Kopš tā laika ūdens ASV tiek fluorēts, lai novērstu kariesu valsts iedzīvotājiem. Efektu var pamanīt jau mēnesi pēc šāda ūdens lietošanas, jo zobi kļūst baltāki un stiprāki. Mums šādas prakses patiešām trūkst.

 

Pārtikas smalcinātāji

Katru gadu Amerikas Savienotajās Valstīs tiek ražoti un pārdoti vairāk nekā 20 miljoni pārtikas smalcinātāju. Parasts amerikānis nevar iedomāties savu dzīvi bez šīs ierīces, kamēr vidusmēra postpadomju telpas iedzīvotājs nezina par tās esamību. Smalcinātājs ļauj sasmalcināt absolūti visus virtuves organiskos atkritumus un nolaist tos kanalizācijā. Tā rezultātā virtuvē nebūs ne miņas no organisko atkritumu smakas, bet atkritumos nonāks tikai sausi neorganiskie atkritumi.

 

Jumta kondicionieri

Gandrīz visas ēkas ASV ir aprīkotas ar kanālu gaisa kondicionēšanu, un šīs kondicionētāju sistēmas tiek ierīkotas jau būvniecības posmā. Atšķirībā no individuāliem kondicionieriem, ko mēdz ierīkot dzīvesvietās, šī sistēma sistēmām, kas paredzēta gaisa kondicionēšanai, neatdzesē stāvošo gaisu dzīvoklī, bet gan uzņem un vienlaikus atdzesē svaigo gaisu no ielas. Istaba tiek uzturēta ērtā temperatūrā un mitrumā, bet gaiss paliek svaigs.

 

Tālruņa numuri ar burtiem

Amerikāņu tirgotāju ģeniāls izgudrojums, kas mums ir pilnīgi nezināms. Tā vietā, lai iegaumētu daudzu desmitu uzņēmumu numurus, amerikāņi vienkārši atceras viņu vārdu, un komerciālie numuri izskatās kā 1-800-ABC-DEFG. Burtu vietā jūs varat izvēlēties jebkuru vārdu – piemēram, advokātu biroja numurs var būt 1-800-TIESISKUMS. Turklāt abonentam zvans uz 1-800 vienmēr ir bezmaksas.

 

Kartupeļi polietilēnā

Bijušās PSRS valstīs ir ierasts pirkt kartupeļus maisos vai spainītī no vecmāmiņām tirgū. Parādoties lieltirgotājiem, kļuva iespējams iegādāties mazgātus kartupeļus pēc svara.

Lasi arī: Ainaram Mielavam krīze un depresija – mūziķis neziņā par to, kas gaidāms tālāk

Amerikas Savienotajās Valstīs jau vairākus gadu desmitus cilvēki atsevišķi pērk kartupeļus, kur katrs katrs kartupelis iesaiņots polietilēnā un marķēts ar svītrkodu. Šo šķirni sauc par “aidaho”. Šādus kartupeļus savulaik konferencē “Ženēva-2” Džons Kerijs uzdāvināja savam Krievijas kolēģim Lavrovam.

 

Autobusi, kas pielāgoti cilvēkiem ar invaliditāti

Cilvēki ar invaliditāti Amerikas Savienotajās Valstīs tiek uzskatīti par pilntiesīgiem sabiedrības locekļiem, viņiem ir izveidota visa nepieciešamā infrastruktūra: gludas ietves, nolaistas uzbrauktuves, zemākā līmenī pogas liftā un pie luksofora. Sabiedriskais transports ir aprīkots ar balstiekārtu, kura noaliž uzbrauktuvi autobursā līdz ietves līmenim. Tā rezultātā invalīds viegli spēj iekļūt sabiedriskajā transportā bez jeb kādas palīdzības.

 

Ceļa zīmju trūkums

ASV praktiski nav ceļa zīmju priekš mums ierastajā izpratnē. Gandrīz visas ceļa zīmes ir rakstītas burtiem, lai ikvienam idiotam, kurš apguvis latīņu alfabētu, būtu skaidrs.

Lasi arī: Uzmanību šoferiem- spēkā stājusies jauna sodu sistēma par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem

Nav nekādas zīmes ar ķieģeļiem, dzelteniem rombiņiem vai sarkaniem trijstūriem – ASV visu raksta ar vārdiem: “dod ceļu gājējiem”, “ātruma ierobežojums 50 jūdzes stundā”, “gājēju pāreja” utt.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment