VIDEO: vingrojumi, kas mazinās saspringumu un veicinās darbaspējas

Mazkustīga darba diena mazina darbaspējas

Viens no būtiskākajiem faktoriem un efektīvākajiem līdzekļiem, lai saglabātu veselību, uzlabotu pašsajūtu un darbaspējas, ir fiziskas aktivitātes. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, Pasaules Veselības organizācijas ieteikto fizisko aktivitāšu normu pieaugušajiem, 150 minūtes nedēļā – izpilda vien 15%.

“Gana daudz vingrinājumus vienkārši iespējams veikt arī darba vietā, darba pauzes laikā. Diemžēl līdz ar tehnoloģijām piepildīto ikdienu, kas būtiski atvieglo mūsu darbu, samazinās arī cilvēka fiziskais noslogojums, palielinās to cilvēku skaits, kuri sirgst ar profesionālām slimībām – osteohondrozi, aptaukošanos, spondilozi un citām kaitēm, kas saistītas ar sēdošu darbu,” skaidro Mikus Embrekts.

Lasi vēl: Četri vingrojumi, kuri būtu jāveic ar basām kājām

Fiziski vingrinājumi veicina produktivitāti

Ar fiziskiem vingrinājumiem vismaz pusstundu 2-3 reizes nedēļā nodarbojas tikai 1/3 Latvijas iedzīvotāju jeb 28% aptaujāto, liecina SPKC dati.

Pareizi izvēlēti un izpildīti fiziski vingrinājumi ir efektīvs līdzeklis, kas mazina darbā radušos sasprindzinājumu un nogurumu. Uzņēmuma, iestādes vai citas organizācijas veiksmīgu darbību ilgtermiņā ietekmē daudzi savstarpēji saistīti faktori, tostarp darbinieku veselība un pašsajūta,” uzsver “Euroaptiekas” kustības “Tavs lielais izaicinājums” vēstnesis.

Mikus arī norāda, ka no izkustēšanās darba vietā nevajadzētu kautrēties. “Nedrošības sajūtai nevajadzētu traucēt. Ja darba devējs pats nav ierosinājis aktivitātes kolektīva pašsajūtas uzlabošanai, nav jākautrējas piedāvāt kopīgi izkustēties arī kolēģiem. Pāris vienkārši vingrinājumi veicina labsajūtu, saliedē kolektīvu, turklāt tā ir iespēja motivēt vienam otru un ikdienas darba skrējienā atgādināt par nepieciešamību izkustēties,” aicina treneris.

Arī biroja vide piemērota fiziskām aktivitātēm

Ikdienas vingrojumiem vienkārši var izmantot gan biroja galdu un stabilu krēslu, gan palodzi. Piemērots risinājumus vingrošanas paužu organizēšanai biroja darbiniekiem var būt izdrukāta nodarbību programma ar attēliem un paskaidrojumiem, kuras darbinieki var lietot pēc saviem ieskatiem. Tāpat var izplatīt vingrojumu kompleksa video.

Vingrošana darba vietā nebūt nav jaunums un daudzviet tiek praktizēta. Aktīvas pauzes tiek izmantotas, lai aizkavētu nogurumu, kad sākas tā pirmās pazīmes – uzmanības mazināšanās, kustību koordinācijas pavājināšanās, miegainība. Parasti 5 optimālu vingrinājumu izpilde, katru atkārtojot 14 līdz 24 reizes, aizņem tikai 5-7 minūtes laika, bet sniedz pozitīvu efektu visai turpmākajai dienai.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment