“Ģimenes robežas jāsargā vīrietim, bet par tās laimi gādā sieviete” – krievu psiholoģe par to kā sargāt savu ģimeni

Atrast laiku ģimenei

Piemēram, ģimenē abi laulātie strādā standarta piecas dienas nedēļā. Vakarus un brīvdienas viņi pavada kopā – tā viņiem ierasts. Un nu pienāca decembris – trakais mēnesis, bezgalīgu atskaišu gatavošana, vīrs vakaros aizkavējas darbā, uz sievu gulstas dubulta slodze: jo bērniem mācīties palīdzēja tieši viņš. Viņa vairāk nogurst un nervozē, bet zina, ka līdz ar jaunā gada iestāšanos, viss nostāsies atpakaļ savās vietās.

Laiks ir pirmais un svarīgākais kritērijs attiecību uzturēšanai.

“Kad laika trūkums tuvākajiem ir īslaicīga parādība, tad nav vērts pārdzīvot – skaidro psiholoģe.  – Bet, kad kāds no laulātajiem saņem darbā paaugstinājumu un uz nenoteiktu laiku izkrīt no ierastā ģimenes ritma, var rasties nesaprašanās un strīdi”.

Lai tas nenotiktu, ir ātri jāpārorientējas: jāaprunā, kurš, cik ilgi un kādus pienākumus uzņemas, kā kompensēt nogurumu un laika trūkumu vienam priekš otra. Galvenais pat nav tas, bet gan – ka jūs abi saprotat radušos situāciju un cenšaties to atrisināt.

Aizsargāt ģimenes teritoriju no nepiederošajiem

Jebkurš pāris, kas ir nobriedis “mums gribas dzīvot kopā” posmam, organizē sev kopīgu telpu. Dažiem laimīgajiem ir atsevišķa dzīvesvieta, kāds īrē dzīvokli.

“Ģimenes ligzdiņa” – telpa attiecību attīstībai. Māja – tā ir vieta, kurā veidojas ģimenes tradīcijas, paražas, noteikumi.

Sākotnēji riskē tie, kas dzīvo zem viena jumta ar saviem vecākiem. Vecāku ieradumi traucē jaunajiem veidot savas jaunās ģimenes robežas. Tāpēc, protams, ir jāmaklē iespēja dzīvot atsevišķi.

Toties pašiem sava dzīvesvieta neatrisina visas problēmas. Vienmēr var uzrasties radinieki, lai pāris nedēļas paciemotos. Ģimenes robežas pārkāpj arī viena laulātā draugi, kuriem ir paradums vienmēr atnākt ciemos nelaikā. Un, protams, pārcelšanās – pasākums, kas izraisījis strīdus starp ne vienu vien pāri.

“Par jaunu cilvēku, kas izjauc ģimenes telpu, var kļūt arī aukle, – brīdina psiholoģe.  – Ja kāds no laulātajiem nevar pavadīt laiku ar bērniem un būt viņiem par galveno pieaugušo, tad šo lomu, diemžēl, var uzņemties aukle”.

Nē, tas nebūt nenozīmē, ka visiem, kuri ir atraduši savu otro pusīti, nekad vairs nedrīkst aicinot ciemos pie sevis draugus, vecākus vai aukli. Vienkārši ir svarīgi saprast, ka viņu klātbūtne ietekmē kopējo atmosfēru, un, ka ir atbilstoši jārīkojas, ja šī ietekme ir negatīva.

Saglabāt tuvas, uzticīgas attiecības

Stapr citu, par laika, ko pavadāt kopā, kvalitāti. Var fiziski atrasties vienā telpā, bet domās būt kaut kur citur. Nu it kā sēžat jūs abi kopā, vakariņojiet, bet katrs kaut ko lasa savā viedtālrunī. Un it kā mājās, blakus, bet ne tuvi.

“Visbiežāk no uzmanības trūkuma cieš sievietes. Un viņu jautājumi “Par ko tu domā?”, “Vai tu mani mīli?” – tas ir mēģinājums pārbaudīt, ka es patiešām atrodos tur, tavās domās?” – skaidro psiholoģe.

Ja nav vēlēšanās dalīties ar mīļoto cilvēku savās ziņās, apspriest problēmas – tas ir skaidrs zvaniņš: zūd uzticība, nav pārliecība, ka tevi pieņems, sapratīs un palīdzēs. Tā vietā, lai meklētu atbalstu kaut kur citur, ir vērts aizdomāties: kāpēc to nevar iegūt no partnera, kas atrodas blakus?

Pieņemt palīdzību un palīdzēt tuviniekiem

Divi – tā ir “maza” ģimene, kas vienmēr ir daļa no lielas, no vecmāmiņām, vectētiņiem, tantēm, onkuļiem, brāļiem un māsām sastāvošas ģimenes. Attiecības ar viņiem jau nav vairs tik tuvas, bet ne mazāk vērtīgas: atšķirībā no citiem cilvēkiem, visi radinieki var tā vai citādi viens otru atbalstīt. Ar naudu, padomu, citos iespējamos veidos.

Radinieki labprāt padalās viens otru ar visiem rīcībā esošajiem resursiem. Tāpēc ir lieliski, ja jūs varat palīdzēt. Un tad atbildē varat rēķināties ar palīdzību.

Kā aizsargāt ģimenes robežas

Lavrova atzīmē, ka ģimenes robežas ir noturīgākas tad, kad visam ir sava noteikt kārtība: ir saprotams, kā tiek sadalīti pienākumi, skaidrs, kāda rīcība ir pieļaujama attiecībā vienam pret otru, un kāda – nē. Tikko kā šajā kārtībā rodas kādas izmaiņas (iemesli var būt dažādi – darba, dzīvesvietas maiņa, ienākumu samazināšanās, jaunu draugu parādīšanās), ir svarīgi tos vienkārši pamanīt. Un elastīgi, saskaņoti reaģēt uz tām tā, lai saglabātu siltuma, atbalsta un mīlestības atmosfēru vienam pret otru. Jo tieši tas arī ir pats galvenais.

Lasi vēl: Sirdi plosošs stāsts par to, kā izvērtās 4 gadus vecā Aleksandra dzīve bērnu namā – viņu pameta 2 ģimenes

Avots: abiem.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment