Iepazīsti Opel pārstrādes koncepciju

“Opel” veikto (otrreizējās) pārstrādes pasākumu mērķis ir samazināt atkritumu rašanos autotransporta līdzekļu ražošanas procesā un ar īpašu pasākumu palīdzību utilizēt nolietotus autotransporta līdzekļus, tādējādi saglabājot vērtīgus izejmateriālus un energoresursus.

Nodošana

Pēdējais īpašnieks nodod nolietoto automašīnu demontētājam, ar kuru noslēgts līgums. Pēc automašīnas pārbaudes demontētājs izsniegs vajadzīgo Iznīcināšanas sertifikātu (Certificate of Destruction, CoD).

Iepriekšēja apstrāde un piesārņojuma novēršana

Vispirms tiek izņemts akumulators un neitralizēti drošības spilveni. Pēc tam demontētājs izlej no nolietotās automašīnas visu degvielu un citus darba šķidrumus. Pie tiem pieder dzinēja eļļa, transmisijas eļļa, bremžu šķidrums, kā arī dzesēšanas šķidrums un dzesējošais līdzeklis no gaisa kondicionētāja sistēmas.

Demontāža

Nākamais solis ir komponentu un sistēmu demontāža, lai tos varētu piedāvāt tirgū kā lietotās rezerves daļas vai izmantot kā pamatu atkārtoti izgatavotām rezerves daļām. Ja tas ir ekonomiski izdevīgi, noņem arī plastmasas vai stikla materiālus, lai nodotu tos otrreizējai pārstrādei.

Glabāšana

Videi bīstami materiāli tiek savākti un vēlāk nosūtīti īpašiem uzņēmumiem, kuros veic pārstrādi vai iznīcināšanu.

Sasmalcināšana

Korpusi, kam veikta iepriekšēja apstrāde, tiek nogādāti sasmalcināšanai, kur nolietotā automašīna tiek sadalīta gabalos, kurus sašķiro tālākai pārstrādei vai atjaunošanai.

Pēcsmalcināšanas tehnoloģija (PST)

Sasmalcinātājā atdalītajām metāla daļām veic tālāku apstrādi, izmantojot dažādas tehnoloģijas (magnētus, virpuļstrāva, peldināšanu), lai iegūtu metāla frakcijas, kuras var izmantot kā vērtīgas otrreizējas izejvielas.

Otrreizējā pārstrāde/Atjaunošana/Atkritumu apglabāšana izgāztuvē

Materiālu frakcijas no smalcinātāja un PST iekārtām var otrreiz pārstrādāt (piem., kā akmeņogļu aizvietotāju domnas krāsnī, kā ūdens atdalīšanas līdzekli notekūdeņu dūņās) vai atjaunot cementa industrijā. Šī procesu ķēde nodrošina automašīnas pārstrādi 85 % apmērā un būtiski mazina atlikušo atkritumu daudzumu, ko nosūta uz izgāztuvēm.

Rakstu iesaka: 

Avots: opel.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment