Skumjām brīvdienu nav… kā no tām atkopties

“Ģimenes svētki ar tukšiem krēsliem pie galda var padarīt neciešamo situāciju vēl sliktāku,” saka Kārena Silberte (Karen Silbert), asociētā profesore anestezioloģijā, kura sēroja pēc savas 5 mēnešus vecās meitas zaudēšanas.

Daudzi cilvēki uzskata, ka tie, kuri ir piedzīvojuši zaudējumu, spēj tikt tam pāri aptuveni 6 mēnešu laikā. Ja vien tā būtu taisnība. Emocionālas rētas pēc zaudējuma ilgi dzīst un katram cilvēkam atšķirīgos laika periodos. Tomēr ar laiku patiesi kļūst labāk, ja tu pieņem jauno situāciju.

“Tas varētu būt sarežģīti tiem, kuri skumst un cenšas cīnīties ar to svētku periodā, kad asarām nav vietas,” Silberte saka. Svētku brīvdienu laikā, daudzi, kuri saskārušies ar zaudējumu, ir iesprūduši starp vajadzību skumt un spiedienu „izbaudi laiku” atbilstošajai sezonai.

Svētki var stimulēt atmiņas un atjaunot sāpju vilni, kurš varētu būt vēl izteiktāks. Un tās nav tikai brīvdienas, kuras var atmodināt dziļas jūtas par jaunām vai senākām bēdām. Dzimšanas dienas, gadadienas un citi īpaši notikumi var radīt izaicinājumu daudziem, pat ja ir pagājuši vairāki gadi.

Kamēr skumjas atplūst un aizplūst, mums nevajadzētu uzskatīt, ka tās pavisam pazudīs, apgalvo skumju konsultanti un eksperti. Ir normāli justies slikti brīvdienu periodā. Ir arī iespējams, ka cilvēks sirdī cerēs un gaidīs, līdz visas emocionālās brūces sadzīs.

Atkopšanās sāpes

Šeit ir daži ieteikumi no skumju ekspertes, doktores, Džuditas Džnsonas (Judith Johnson), rakstniece, pedagoģe, dzīves skolotāja un dažādu konfesiju garīdzniece, lai palīdzētu uzturēt iekšējo balansu brīvdienu laikā.

  1. Sazinies ar draugiem, ģimeni, atbalsta dienestu un jebko citu, kas tev varētu sniegt atbalstu šajā smagajā posmā.
  2. Esi pilnīgi atklāts par to, ko tev vajag. Godīgi atzīsti, ko tev vajadzētu un nevajadzētu darīt brīvdienu laikā vai jebkurā citā īpašā gadījumā. Esi pacietīgs, laipns un iejūtīgs pret sevi saistībā ar to, kas tev ir svarīgs.
  3. Ļauj vaļu visām savām jūtām. Skumju izpausmes daudzos veidos. Dod sev atļauju būt apātiskam, kašķīgam vai īdzīgam. Koncentrējies uz to, kas notiek tevī un rūpējies par sevi kā pret jebkuru citu cilvēku, kurš tev ir svarīgs un mīļš.
  4. Saņemies un plāno uz priekšu. “Negaidi, kad citi plānos kaut ko tavā vietā, neatkarīgi no tā vai tev ir vai nav kāda saistība ar to, ko tev patiešām vajag,” doktore Džonsone saka. “Samierinies ar patiesību un saproti, kas tev nepieciešams.”
  5. Atvēli vietu savām skumjām un bēdām. “Skumjas ir ļoti privāta darīšana, un brīvdienas spēj to vairāk izcelt,” doktore Džonsone turpina. “Sagaidi savas skumjas. Asaras un skumjas ir tavas atveseļošanās pazīmes.” Esi atvērts savām jūtām un tici tam, ka tas ir dziedējoši.

Avots: psychology.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment