„Ekstrasensu cīņu” šovs: kā magi, burvji un gaišreģi māna skatītājus.

  • Iespēja saņemt 1 miljonu rubļu ir visai vilinoša. vai daudzi burvji ir uzdrošinājušies?
  • Mēs esam nodibinājuši šo prēmiju pirms diviem gadiem, tad arī izsūtījām ielūgumus daudziem no „Ekstrasensu cīņu” finālistiem un uzvarētājiem, – saka Mihails Lindins. – Televīzijas šovā viņi demonstrē neiedomājamus brīnumus. Mēs piedāvājam pārbaudīt viņu spējas kontrolētā eksperimenta laikā. Mēs esam pārbaudījuši jau 12 cilvēkus, 5 no viņiem ir bijušie televīzijas šovu dalībnieki. Piemēram, eksperimentam piekritusi „Ekstrasensu cīņu” 7. sezonas uzvarētāja BahitaŽumatova. Viņa tika stādīta priekšā kā viena no spēcīgākajām dalībniecēm: viena no raidījumiem viņa atrada naudas slēpni dziedātājas Slavas mājoklī. Mēs piedāvājām viņai eksperimentu – no 10 kastītēm atrast vienu, kurā atradās aploksne ar naudu. Pārējās bijis parastais papīrs. Viņa ir izgāzusi divus piegājienus.

Pie mums bija vērsusies arī 16. sezonas uzvarētāja Jolanta Voronova. Viņa centās sajust priekšmeta īpašnieka enerģiju. 12 brīvprātīgo pases mēs aizlīmējām ar līmlenti, un Jolantai bija pareizi jānosauc vismaz sešu dokumentu īpašniekus. Iespēja vienkārši uzminēt bija ārkārtīgi niecīga. Rezultātā ekstrasensei neizdevās pareizi nosaukt nevienu no viņiem. Pie mums ir bijuši arī divi raidījuma „Melns vai balts” dalībnieki, taču nevienam no ekstrasensiem līdz šim nav izdevies pierādīt savas pārdabiskās spējas. Mēs pieņemam jaunus pieteikumus mūsu mājaslapā un gadam šovu dalībniekus uz godīgu pārbaudi.

Scenārijs burvestību vietā

Lasi vēl: No visas sirds! Džonijs Deps ir izstāstījis, cik netīri Ambera Hērda ir atriebusies viņam gultā!

  • Jūs vairāku gadu garumā uzturat kontaktus ar bijušajiem maģisko šovu dalībniekiem un varoņiem. Kas būtu jāzina skatītājiem? Sezonas dalībniece RossaVoronova savā intervijā manai YouTube vietnei pastāstīja, ka informācija par gaidāmajiem pārbaudījumiem un to varoņiem tiek nopludināta tiem dalībniekiem, kurus izraudzījušies raidījuma redaktori. Visiem pārējiem ar uzdevumiem jātiek galā pašu spēkiem. Aprunājoties ar dažādiem raidījumu varoņiem, es secināju, ka informācija starp šiem izredzētajiem ekstrasensiem tiek strikti sadalīta, lai nesanāk tā, ka atnāk viens ekstrasenss un uzmin pilnīgi visu. Bet varoņiem, kuru gadījumus ekstrasensi izmeklē, šādas magu zināšanas kļūst par šoku.
  • Kā ”burvji” saņem šo informāciju? Minēšu kādu piemēru. Ekstrasensi Aleksandrs Šeps un Jeļena Golunova ieradās pie kādas ģimenes, lai noskaidrotu, kāpēc sastrīdoties ar Tatjanu, ar viņas tuviniekiem notiek dažādas nelaimes. Kad šis raidījums ticis izlaists ēterā, es aprunājos ar šīs ģimenes locekli Jevgēniju Ansimovu. Izrādās, ka raidījuma redaktori jau iepriekš bija apciemojuši šo ģimeni un aprunājušies ar katru ģimenes locekli, lai noskaidrotu visas detaļas. Sarunas bijušas ļoti ilgas. Vēlāk visas šīs detaļas atkārtojušās Šepsa un Galunovas „vīzijās”. īpašu publikas sajūsmu izraisījusi „vīzija” par to, kā autoavārijas laikā sanesa ģimenes auto. Taču Jevgēnijs atcerējās, ka, krietni pirms raidījuma filmēšanas, sarakstē ar redaktoriem tika pieprasīts autoavārijas ieraksts no videoreģistratora. Līdz ar to kļūst skaidrs, ka visa informācija jau laicīgi tiek izvilināta no cilvēkiem. Ja runa ir par skaļiem noziegumiem, tad daudzas detaļas var uzzināt arī no plašsaziņas līdzekļiem. Galu galā arī no sociālajiem tīkliem ir iespējams iegūt pietiekoši daudz informācijas. Turklāt katrs raidījums tiek montēts tā, lai atstātu lielāku iespaidu uz skatītājiem.
15. sezonas uzvarētāju Džūliju Vangu žurnāliste Katja Gordona atpazina kā savu bijušu personīgo frizieri, kurai iepriekš gan nekādas īpašās maģiskās spējas nebija piemitušas. Kāds, savukārt, pazīst ekstrasensi kā modeli un dziedātāju.
  • Vai raidījuma komandai ir gadījušies arī kādi misēkļi? „Ekstrasensu cīņās” gadās arī viltus dalībnieki. Man ir kāds 13. sezonas 10. sērijas ieraksts, kurā kāds puisis uzdodas par alkoholiķi, kurš dzerot veselus četrus gadus. Ekstrasensi izskaitļojuši viņu sešu cilvēku starpā. Vīrietim pat nācās apraudāties kameras priekšā, stāstot par savu sūro likteni. Toties šādā veidā viņš ir ticis pie 25 000 rubļu.
  1. sezonā tika rādīta skaļā Viktora Koena lieta – vīrietis tika notiesāts uz 10 gadiem par savas bijušās meitenes slepkavību.Ekstrasensi secināja, ka viņš nav vainīgs slepkavībā, un ka viņus ar sievu gaida laimīga kopīgā nākotne. Drīz pēc tam, kad raidījums tika ēterā, sieva no slepkavas izšķīrās un nokārtoja savu personīgo dzīvi ar citu vīrieti. Bet skatītāji var sameklēt tīmeklī nopratināšanas videoierakstu, kurā Viktors Koens stāsta izmeklētājam, kā tieši viņš ir nogalinājis meiteni.
  • Jūs tērējat savu laiku, šķetinot ekstrasensu šova sērijas. Kam jums tas ir vajadzīgs? Ļoti daudz cilvēku krīt par upuriem meļiem, kas uzdodas par burvjiem. Televīzijas šovi sekmē to, ka cilvēki arī turpmāk meklēs palīdzību ezotēriskas centros, pie dziedniekiem, burvjiem, piedalīsies bezjēdzīgajos un pat psihei kaitīgajos psiholoģijas treniņos, atdodot savu naudu krāpniekiem. Tāpēc šādu pārraižu laikā neieciešams brīdinājums, ka viss šovā notiekošais ir mākslinieciskais izdomājums. Starp citu, šāds šovu formāts nonācis pie mums no ārzemēm, taču nedz ASV, nedz Lielbritānijā vai Eiropas valstīs tas neiemantoja tik lielu popularitāti kā Krievijā vai Ukrainā. Acīmredzot mūsu cilvēki ir paļāvīgāki, naivāki.

Bašarovs tic maģijai, bet Porečenkovs ir vīlies

Tagadējais „Ekstrasensu cīņu” vadītājs Marats Bašarovs uz paša kāzām ir uzaicinājis pēdējās sezonas uzvarētāju SvamiDaši. Aktieris vienmēr izrāda labvēlību raidījuma dalībniekiem.

„Ja jūs uzskatāt, ka mūsu raidījuma varoņu prieka vai rūgtuma asaras ir viltotas, tad labāk pārslēdziet kanālu un skatāties ziņas,” reiz savā intervijā skeptiķiem ieteica Marats Bašarovs, „laikam tajās jums izstāstīs visu patiesību.”

Savukārt bijušais raidījuma vadītājs Mihails Porečenkovs (aktieris bija „Ekstrasensu cīņu vadītājs” no 2007. gada līdz 2009. gadam) tagad nemaz neslēpj, ka pēc pirmajām raidījuma sezonām šovā sākusies krāpšanās.

Sergejs Pahomovs kļuva slavens pēc psihodēliskās filmās „Zaļais zilonītis” un 15. sezonas ekstrasensa lomas. Vīrietis zīmē, dzied un filmējas kino. Papildus atpazīstamība māksliniekam nudien nebūs lieka!

„Ir gadījušies tādi dalībnieki! Mēs patiesi ticējām,” stāstīja Porečenkovs, „bet tas vien pirmajās sezonās. Pēc tam jau mēs sapratām, kā tas viss strādā. Pastāv cilvēki, kas saka ekstrasensiem priekšā, noplūdina viņiem informāciju, laicīgi slēdz ar viņiem līgumus. Un, tiklīdz sapratu, ka kāds ar to pelna, uzreiz aizgāju no turienes”

Šovam pietuvinātie avoti stāsta, ka ar projekta varoņiem un dalībniekiem tiek parakstīti līgumi, kas aizliedz izpaust kas un kā patiesībā notiek.

„Viņiem nemaz nav iemesla atklāt patiesību,” skaidro mūsu informācijas avots, „Pirmkārt, tā viņi atmaskotu paši sevi. Otrkārt, tad viņus vairs neaicinās dalībai citos maģiskajos šovos. Pievērsiet uzmanību tam, ka šādos šovos burvji nekad neizsaka prognozes, kuras pēc pāris mēnešiem vai gada varētu pārbaudīt. Precizitāte un piepildīto pareģojumu skaits ir vienīgie kvalitātes rādītājiem, ar kuriem varētu pierādīt savu profesionalitāti. Lai gan arī šeit iespējamas sakritības.”

Pateicoties šādiem maģijas šoviem, tika noskaidrots, ka mūsu valstī ir gaišredzīgo un burvju pūļi. Vieni ņem dalību projektos publicitātes dēļ, savukārt citi – lai varētu vairāk pelnīt, vēl daži no sirds tic tam, ka viņiem piemīt pārdabiskās spējas. Dažus aicina redaktori reitingu uzturēšanai. Tā jaunajā „Ekstrasensu cīņu” sezonā mēs redzēsim pašnāvību izdarījušās „Ekstrasensu cīņu”dalībnieces Ilonas Novoselovas puisi. Pēc savas nāves Novoselova iemantojusi ļoti lielu popularitāti, tā nu lūk ēterā ticis arī viņas mīļotais. Lūk arī vēl viens eksemplārs – 17 gadīgs Ņikita Turčins. Viņš ir filmējies masu skatos, pabeidzis teatrālo studiju, neslēpj, ka sapņo par kino un televīziju. Bet pavisam nesen Ņikita „atklājis” sevī ekstrasensorās spējas. Vārdu sakot, skatītājus sagaida kārtējais šovs, bet tā dalībniekus sagaida jauna peļņa.

Peļņas jautājums

Visu „Ekstrasensu cīņu” dalībnieku pakalpojumu izmaksas ir apmēram vienādas.

Televīzijas projekta finālisti, uzvarētāji, zvaigznes:

Personīgā konsultācija stundas garumā – 50 000 rubļu (~670 EUR)

Saruna Skype programmā – 25-30 000 rubļu (~330-400 EUR)

Konsultācijas izbraukumu laikā – no 20 000 rubļu (no 270 EUR)

Dalība treniņos un semināros – 10-30 000 rubļu (135-400 EUR)

Mācības magu un ekstrasensu centros, spēju atklāšana – 70-100 000 rubļu (940-1350 EUR)

Ierindas dalībnieki:

Personīgā konsultācija – 20-30 000 rubļu (270-400 EUR)

Psihologa padoms

Ja tuvinieki grib vērsties pie krāpniekiem

„Ja jūsu draugs vai tuvinieks grib vērsties pēc palīdzības pie ekstrasensa, nesteidzaties atrunāt vai nosodīt viņu,” iesaka psihologs Jevgēnijs Voltovs, „jūs paliksiet nesaprasts. Velciet laiku garumā. Kopīgi izlasiet ko raksta par šo tēmu internetā, ievāciet to cilvēku atsauksmes, kas milzu naudu izdevuši pareģiem. Uzdodiet burvim jautājumus viņa mājaslapā vai sociālajos tīklos – pirmās virtuālās konsultācijas parasti ir bezmaksas. Pavērojiet tuvinieka reakciju, kad tiks saņemta acīmredzama atbilde uzdotajam jautājumam. Salīdzinot visus „par” un „pret” sajūtot jūsu atbalstu un apskatot pieņemšanas cenas, cilvēks, visticamāk, pats atteiksies no idejas doties pie burvja un izšķirsies par labu vizītei pie laba psihologa.”

Jurista komentārs

„Burvjus” var saukt pie atbildības par krāpšanu

„Ekstrasensu, burvju un magu darbība tiek ļoti vāji kontrolēta no likumdošanas puses,” pastāstījisadvokāts Vladislavs Kočerins, „taču šādas tiesiskās aizsardzības nepieciešamība tiek sen apspriesta, tai skaitā arī Krievijas valsts domē. Likumdevējiem šobrīd nav vienotā viedokļa šī darbības veida aizliegšanu vai atļaušanu. Jo tad valstiskā līmenī nāktos atbildēt uz jautājumu par tā zinātnisko pamatotību. Kā arī atzīt šāda pakalpojuma efektivitāti, vai gluži otrādi – bezjēdzīgumu. Visai maz ticams, ka kāds spētu objektīvi atbildēt uz šiem jautājumiem. Pagaidām valsts aprobežojusies vien ar to, ka ekonomiskās darbības klasifikatorā šāds pakalpojumu veids tiek kvalificēts kā „astrologu un ekstrasensu darbība. Arī šādu pakalpojumu reklamēšana nekādi nav ierobežota.

Tai pašā laikā, ja ekstrasensi vai burvji ir saņēmuši maksu par savu pakalpojumu, bet persona, kurai šie pakalpojumi tika sniegti, nesaņēma solīto rezultātu, šāda darbība var tikt uzskatīta par krāpniecību.

Mazliet labāka situācija ir dziedniecības jomā. Pilsoņu veselības aizsardzības likumā ir tāds termins kā tautas medicīna, dziedniekiem būtu jāsaņem atļauja, ko izsniedz attiecīga valsts institūcija. Par nodarbošanos ar tautas medicīnu bez šādas licences draud soda nauda līdz 4000 rubļu. Likums strikti nosaka, ka pie tautas medicīnas nepieder okultisma un maģijas pakalpojumi, kā arī reliģiskā rakstura rituāli.”

Tiesvedības prakse

Nokļuva aiz restēm

Devītās sezonas dalībnieks Jurijs Oļeņins.

Pie ekstrasensiem visbiežāk vēršas izmisuma brīžos, tāpēc krāpnieki visai reti nonāk aiz restēm. Taču reizēm arī viņus sasniedz sods. Pagājušajā gadā „Ekstrasensu cīņu” devītās sezonas dalībnieks Jurijs Oļeņins tika notiesāts ar brīvības atņemšanu uz trīm gadiem. Oļeņins ar līdzzinātājiem atvēris Parapsiholoģijas un likteņa korekcijas centru, kurā no labticīgiem maskaviešiem izvilinājis ievērojamās naudas summas.

Pēc dalības raidījumā viņu uzaicināja radio intervijai, kuras laikā studijā zvanījuši cilvēki un lūdza pēc padoma. Pēc raidījuma beigām, „burvja” palīgs atzvanījis šiem cilvēkiem un teicis, ka ar šādu konsultāciju problēmu atrisināt nevarēs. Pēc tādas psiholoģiskās iedarbības, cilvēki nesa naudu jau par maksas pieņemšanu. Procesa ietvaros par cietušajiem tika atzīti vairāk par 20 cilvēkiem, viņu zaudējumi sastādīja ap 16 miljoniem rubļu.

Avots:

kompravda

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment